KVALITETA ŽIVOTA

Legrađani dobili novo reciklažno dvorište kojim će upravljati Komunalac, a mještani besplatno zbrinjavati otpad

Na ovaj će se način povećati postotak odvojenog prikupljanja otpada i smanjiti količina otpada koji se odlaže na odlagalište i divlje deponije.

12:37h
0
Foto: Komunalac

Reciklažnim dvorište Legrad upravljat će koprivnički Komunalac, definirano je danas potpisivanjem ugovora od strane Ivana Sabolića, načelnika Općine Legrad i Nataše Tetec, predsjednice Uprave Komunalca.

Na ovaj će se način povećati postotak odvojenog prikupljanja otpada i smanjiti količina otpada koji se odlaže na odlagalište i divlje deponije.

– Zahvaljujući reciklažnom dvorištu te dobroj suradnji Općine Legrad i Komunalca, kvaliteta života će biti na puno višoj razini, a povećat će se i svijest lokalnog stanovništva o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, zaštite okoliša i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Ovom prilikom pohvalila bi sve mještane Općine Legrad jer zahvaljujući njima Općina Legrad bilježi sve veći postotak odvojeno prikupljenog otpada, tako da je u 2020. godini stopa odvojeno prikupljenog otpada iznosila više od 30 % – rekla je Nataša Tetec.

Ivan Sabolić, načelnik Legrada, istaknuo je kako Općina već dugi niz godina odlično surađuje s tvrtkom Komunalac te vjeruje da će se ovom suradnjom ostvariti i zadane kvote odvajanja otpada do kraja godine.

– Sve jedinice lokalne samouprave imaju problema s divljim odlagalištima, no situacija se popravlja jer dobivamo spremnike za odvojeno prikupljanje, imamo zelene otoke, a ovakva reciklažna dvorišta dodatno doprinose da se nova ilegalna odlagališta ne stvaraju – kazao je načelnik Sabolić.

Potpisivanju ugovora i otvorenju Reciklažnog dvorišta Legrad prisustvovao je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je zahvalio Komunalcu na tome što je grad Koprivnica već sada na više od 55% odvojenog otpada, a cilj je RH da do 2030. budemo na 60%.

– U sljedećih godinu, do godinu i pol dana ostvarit ćemo ono što RH želi ostvariti u sljedećem desetljeću. Drago nam je da je Komunalac našao partnere i u okolnim općinama, i uopće nisam sumnjao da će Općina Legrad biti jedna od prvih takvih s obzirom na to da načelnik sa suradnicima radi dobar posao na području povlačenja sredstava iz europskih fondova i na području zaštite okoliša – kazao je Mišel Jakšić.

U Reciklažnom dvorištu Legrad svi mještani općine besplatno će moći zbrinuti sav reciklabilni otpad, a uskoro će biti obaviješteni o radnom vremenu.

Reciklažno dvorište Legrad sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 3.041.937 kuna dok je Fond sufinancirao iznos od 1.604,494 kune.

čitam...