POMOZIMO SEDMOGODIŠNJAKU

Leon je dječak bolesnog srca koji voli šah i zna hrpu viceva. Uskoro će u školu, a onda na operaciju u München kako bi nastavio živjeti

Sada sve ovisi o ljudima dobrog srca, da mu pomognu da nastavi živjeti taj svoj život, da ta srca i pluća nakon operacije prorade - kaže majka Martina.

12:10h
0
Foto: Ivan Balija
Leon bi uskoro trebao na operaciju u Njemačku // Foto: Ivan Balija

Leon Šprem sedmogodišnjak je koji se pred koji dan oprostio sa svojim vršnjacima iz vrtića i upisao prvi razred osnovne škole u Koprivnici. Velika je to stranica u njegovom kratkom životu, no još mu veću valja okrenuti u listopadu, kada ga očekuje velika operacija srca koju će obaviti u njemačkom Münchenu.

Leon je rođen sa srčanom manom, postavljena dijagnoza glasi tetralogija fallot uz infundibulsku i valvularnu stenozu plućne arterije.

Kako nam je to objasnila njegova mama Martina Prvčić Šprem, Leon je rođen bez desne srčane klijetke, nema ni žilu na plućima s lijeve strane.

– Za trudnoće mi nisu rekli ništa, nego tek kad se rodio utvrđeno je da ima rupicu na srcu i mora odmah za Rebro. S dva dana starosti nije imao dovoljan protok kisika u krvi, već od drugog dana starosti trošio je prah za smirenje, jer se nije smio previše micati. Rečeno nam je da ga mogu operirati tek sa šest mjeseci života, kad se organizam dovoljno razvije. Do tad smo ga doma čuvali, održavali ga uz pomoću lijekova. Hvala Bogu, nismo ga nikada morali oživljavati iako su nam i to pokazali kako odraditi ukoliko bi nam zatrebalo – prisjeća se majka Martina tih prvih neizvjesnih i traumatičnih mjeseci Leonovog života.

Foto: Ivan Balija
Pravi je majstor u šahu // Foto: Ivan Balija

Sa šest mjeseci obavljena je prva operacija, no tu istu noć, došlo je do komplikacija i Leon je završio drugi put na operacijskom stolu.

– Bio je na Intenzivnoj mjesec dana, dva mu je tjedna bio otvoren prsni koš, držali su ga u polukomi. Nisu ga smjeli buditi, mi ga nismo mogli dirati. Strašno je što je sve kao beba prošao – prisjetila se mama.

Jako je pametan, voli se kartati, igra šah i zna sve marke automobila i traktora napamet, veli baka Anica

Nakon te prve, odnosno druge operacije koje su se pokazale uspješnima, sa šest mjeseci života Leon je nastavio živjeti poput svakog drugog djeteta, no s nekim manjim ograničenjima.

Mama i baka ovog sedmogodišnjaka opisuju kao genijalca i heroja.

– Jako je pametan, voli se kartati, igra šah, zna sve marke automobila i traktora napamet. Ne smije zbog srca puno igrati nogomet, ali zato pliva. U samom startu bilo je teško uskladiti se s prehranom, jer nije smio jesti slano, masno ni slatko, no nekako smo to uspjeli posložiti, a kasnije je on to savladao pa sada sam sebe kontrolira – veli baka Anica.

Unatrag dva mjeseca razvio se i narastao kao gljiva.

– Ne smije se puno umarati po ovim vrućinama. Dozvoljavam mu da trči, ali mora znati kad je dosta. Zato više radimo s njim unutra. Učimo ga pisati, računati, ide na engleski, a kad ga netko naljuti voli opsovati na talijanskom ili mađarski – kaže baka koja je i odgovorna za takve “nepodopštine” koje usvajaju kroz igru.

Prvog dana srpnja Špremovi su obavili kontrolu na Rebru gdje su ih odmah uputili za austrijski Linz. Tu su obavili drugu kontrolu te im je rečeno da se moraju vratiti za mjesec i pol na operaciju.

Nakon tih informacija konzultirali su se s doktorom Daliborom Šarićem, spec. pedijatrom s užom specijalizacijom iz pedijatrijske kardiologije s KBC-a Zagreb, odnosno Rebra te je u dogovoru s njim pala odluka da se pričeka početak listopada i dolazak američkog specijalista u bolnicu u München.

Foto: Ivan Balija
Mama Martina ima samo jednu želju ovih dana // Foto: Ivan Balija

– Leona će tamo pogledati i operirati, jer u Hrvatskoj ne rade takve operacije. Ovo će mu biti treća operacija. Onda su mu zatvorili rupicu i proširili sužene žile, no to što su mu uradili ima svoj vijek trajanja, a to je do osme godine starosti. Sada ta plastika više ne drži kako treba, nego se mora zamijeniti. Nakon ove operacije, morat će je mijenjati ponovo za 15 godina, znači s 23 godine života i tako doživotno – kaže majka Martina.

Potrebno im je od 15 do 20 tisuća eura, u akciju prikupljanja novca uključili su se svi

Prema prvim informacijama operacija košta od 15 do 20 tisuća eura, no točan iznos, kao ni datum operacije, zasad još nije poznat.

– Rečeno nam je da planiramo od 15 do 20 tisuća. Mi taj novac u listopadu moramo imati. Još ne znamo hoće li HZZO pokriti taj trošak, ali ako i bude, to će prema iskustvima ostalih koji su prošli ovaj put biti tek kroz nekoliko mjeseci. Mi za operaciju moramo imati 115 tisuća kuna, zato smo ljude zamolili za donacije jer to ne možemo sami skupiti, to nisu mali novci – objasnila je Martina.

Baka Anica otišla je na općinu Koprivnički Bregi, objasnila situaciju, prikupila dokumente i u akciju su se uključile sve bregovske udruge, bajkeri, branitelji, žene, vatrogasci, nogometaši.

Svi su se uključili, čak će se 14. kolovoza odigrati turnir za Leona – zadovoljna je baka Anica.

Leon je dječak koji zna puno viceva, svi ga vole, bez problema se uklopi u društvo fakina, priča nam baka. S njim u sedam godina života nije bilo nikakvih problema, sve sluša, sve razumije, o nekim stvarima razmišlja toliko da i Anici zna dijeliti savjete.

– Sada sve ovisi o ljudima dobrog srca, da mu pomognu da nastavi živjeti svoj život, da srce i pluća nakon operacije prorade – rekla je na kraju majka Martina.

Svi oni koji se žele uključiti u akciju mogu pomoći uplatom na žiro račun bake Anice Prvčić HR6123860023200425805, ali i direktno gotovinom u kutije koje će u narednim danima biti postavljene na desetak punktova po Koprivničkim Bregima i okolici.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Baka Anica i Leon // Foto: Ivan Balija