Leteće krvopije/ U Gradu još ne znaju kad će odobriti zaprašivanje komaraca

13:30h
0
Čeka se zeleno svjetlo Grada Koprivnice za zaprašivanje komaraca
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Nakon duge zime i obilnih oborina konačno nam je došlo sunce, idealno vrijeme za lagane večernje šetnje. Ali, mira nema – krvožedne leteće napasti, komarci, toliko su se namnožili da boravak na otvorenom postaje noćna mora.

U tvrtki Sanitacija doznajemo kako je već obavljen jedan larvicidni tretman, odnosno postavljanje larvicida u lokve u kojima se razmnožavaju, no Grad Koprivnica još nije dao zeleno svjetlo za zaprašivanje.
-Očekujemo kako će nam Grad uskoro dozvoliti zaprašivanje, koje je napravljeno u većini okolnih općina. Valja istaknuti kako se ono obavlja rano ujutro ili navečer, a uvelike ovisi o vremenskim uvjetima. Primjerice, ako pada kiša ili puše vjetar, od zaprašivanja neće biti koristi – doznajemo od Nine Kožula, odgovorne osobe za uporabu opasnih kemikalija u koprivničkoj Sanitaciji. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Vesna Želježnjak priznaje kako ne zna kada će Grad donijeti odluku o zaprašivanju te koliko je uopće novca predviđeno za tu stavku budući da komaraca lani nije bilo.
No, dok se se gradski oci ne dogovore, od komaraca se možete zaštititi na sljedeći način:
1. Dok boravite na otvorenom, obucite komotnu odjeću dugih rukava i svijetlih boja.
2. Kako komarce privlače mirisi, izbjegavajte upotrebu parfimiranih kozmetičkih sredstava.
3. Na otvorenom pokrijte slatka jela i sva pića u čašama, a boce držite začepljene.
4. Ako su komarci unatoč svim mjerama i dalje nesnosni, kupite sredstvo za zaštitu protiv komaraca, ali je ni slučajno nemojte nanositi na bebinu kožu.
5. Zatvorene prostore zaštitite mrežom za komarce, a ako je to nemoguće, ne palite svjetlo prije nego što ne zatvorite sve prozore.
6. Ako se i pored sve zaštite dogodi da vas komarac ubode, kožu namažite posebnim preparatima koji dezinficiraju i hlade, a možete ih kupiti u apoteci. Od domaćih pripravaka pomaže mješavina octa i soli, sok od luka ili limuna te vodom natopljena kocka šećera.

čitam...