1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BORBA ZA ZDRAVLJE

Liga protiv raka ove godine virtualno ukazuje na problem oboljenja od raka vrata maternice, mimoze će se žutjeti digitalno
L

Na stranici Hrvatske Lige protiv raka nalazit će se link na koji će se moći priključiti zainteresirani sugrađani. 

Ne propustite

U organizaciji Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije u subotu, 23. siječnja,  održat će se 14. Hrvatski dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

- Oglas -

Kako epidemiološke mjere nalažu, okupljanje na trgovima nije moguće, pa će se stoga  14. Dan mimoza održati virtualnim putem, a mimoze se “žutjeti” najčešće u digitalnom i tiskanom obliku. Na stranici Hrvatske Lige protiv raka nalazit će se link na koji će se moći priključiti zainteresirani sugrađani.

Kampanjom se 14. put za redom skreće pozornost na činjenice kako poznajemo uzrok ovog sijela raka, možemo ga lako spriječiti, a unatoč tome još uvijek je prisutan i to najčešće kod mladih žena.

Dokazani uzrok raka vrata maternice je virus HPV (humani papiloma virus). On je sveprisutan oko nas i većina nas bude u doticaju s njime. Prenosi se spolnim kontaktom. Neki od nas obole i mogu dobiti rak. Srećom, imamo lako dostupne metode dokazivanja HPV-a i promjena koje on uzrokuje u tijelu. To su Papa test i HPV molekularni test kojima možemo na vrijeme otkriti promjene na vratu maternice, tzv. predstadije raka. Još važnije, dostupno nam je i cjepivo kojim sprečavamo zarazu – podsjećaju iz Lige protiv raka.

- Oglas -

Unatoč tome u Hrvatskoj jedna žena oboli svaki dan, a svaki treći dan jedna žena umre od ove vrste raka. Rak vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u dobi od 30 do 49 godina, odmah iza raka dojke i štitnjače.

Svjetska zdravstvena organizacija donijela je 2020. godine strategiju o ubrzanoj eliminaciji raka vrata maternice s ciljem da u desetogodišnjem razdoblju 90% djevojčica do 15-te godine života bude cijepljeno te da 70% žena do 35 godine života bude obuhvaćeno nacionalnim probirom. Strategijom se preporuča ginekološki pregled jednom godišnje uz Papa test i HPV test prema preporuci ginekologa.

U našoj zemlji cijepljenje protiv HPV virusa je besplatno i dobrovoljno za djevojčice i dječake i provodi se u osmom razredu osnovne škole. Ovisno o dostatnosti cjepiva mogu se cijepiti i stariji, do 25. godine života. Sve što treba znati o sprečavanju raka vrata maternice može se saznati i na novoj internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom „NEĆU RAK“.

– U današnje doba pandemije, kad više nego ikad znamo o virusima i zarazama, potrebno je znati i sve o HPV – u i raku vrata maternice. Potrebno je provoditi mjere prevencije, brinuti o svojem zdravlju, zdravlju svoje djece i bližnjih – poručuju iz Lige.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

noć muzeja

FOTO Picoki učili o elektrografiji, fenomenu Đurđevačkih pijesaka i uživali u djelima Lackovića Croate, E. Janković Hapavel: Godišnje brojimo 18.000 posjetitelja

Pod geslom "Muzeji su važni" sinoć je diljem Hrvatske održana najveća kulturna manifestacija Noć muzeja. Kako je bilo u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti