Savjeti liječnika

Liga protiv raka

Svake godine u studenom, održava se tradicionalni Ligin dobrotvorni koncert, a svi glazbenici koji nastupaju, odriču se honorara u korist borbe protiv raka.

16:30h
0
drazen-sacer

Već sredinom prošlog stoljeća shvatilo se je, da je rak bolest s kojom se medicina sama ne može nositi i da je potrebno uključiti pomoć šire društvene zajednice. Zbog toga je 1930. g. u Ženevi osnovana međunarodna organizacija Liga protiv raka. 1966. g. akademik Ivo Padovan sa suradnicima osniva u Zagrebu Hrvatsku ligu protiv raka. U lipnju 1983. g. osnovana je Liga protiv raka Općine Koprivnica, a najznačajnija osoba Lige u tom razdoblju je dr. Dragutin Toth, organizator i pokretač svih tadašnjih Liginih aktivnosti.

Godine 1997. osnovana je Županijska Liga, i uslijedilo je razdoblje koje je obilježila  nedavno preminula,  izuzetno agilna predsjednica Lige dr. Zlatka Nemet Lojan. To su razdoblje obilježila brojna predavanja,  tiskan je edukativni materijal, prikupljane u donacije, organizirane  aukcije slika i humanitarni koncerti, prodaja blagdanskih čestitki te je  na taj način prikupljeno oko dva milijuna kuna, za što je nabavljena oprema za županijske zdravstvene ustanove. I dalje su obavljani sistematski pregledi žena, sa svrhom ranog otkrivanja raka dojke i raka vrata maternice.

Od 2005. g. na čelu županijske Lige je dr. Marija Sačer,  a Liga se intenzivnije angažira na planu edukacije i rada s djecom i mladima. Svjesni, da  se  već u najranijoj dobi mora utjecati na njihove životne i zdravstvene navike,  upozorava ih se na opasnosti štetnih navika, posebice pušenja. Tako su pokrenuti projekti Kreativno protiv pušenja  i Zajedno protiv pušenja, a jedan od najznačajnijih projekata županijske Lige je program  Edukacijom i cijepljenjem spriječimo rak vrata maternice, koji se već šestu godinu provodi u svim županijskim srednjim školama.

Na  inicijativu v.m.s. Katarine Martinčić, pokrenuta je 2010. godine Posudionica pomagala, čiji se rad zasniva  isključivo na donacijama pomagala koja se  više ne koriste, a Liga ih posuđuje onim bolesnicima kojima su potrebna.

Županijska liga, redovito obilježava značajne datume u borbi protiv raka i organizira javno-zdravstvene kampanje: Dan mimoza, Dan narcisa, Dan irisa ili plave vrpce, Dan ružičaste vrpce, Dan zlatne vrpce, kestenijada, Globathon.        

Kako se rak danas sve uspješnije liječi i postaje sve više kronična bolest, velik dio aktivnosti namijenjen je pomoći oboljelima od raka. Kako bi im omogućili, da se što lakše nose s problemima koje rak donosi, Liga je osnivala udruge bolesnika. Danas na našem području djeluje nekoliko udruga: klubovi Nada, Agata i Narcise koje okupljaju žene oboljele od raka dojke, ILCO –  klub bolesnika sa stomom i klub Prostata koji okuplja muškarce oboljeli od raka prostate.

Posebno treba istaknuti Mala ligu, koja je osnovana na inicijativu prof. Dražena Podravca tadašnjeg ravnatelja osnovne škole u Virju. Cilj joj je senzibilizirati i educirati djecu o odgovornosti za vlastito zdravlje te  razviti empatiju prema oboljelima od raka.

Svake godine u studenom, održava se tradicionalni Ligin dobrotvorni koncert, a svi glazbenici koji  nastupaju, odriču se honorara u korist borbe protiv raka.

Već treću godinu za redom tiska se Ligin godišnjak koji između ostalog donosi osvrt na sve Ligine aktivnosti u protekloj godini, tematske članke i literarni prilog. U povodu desete obljetnice 2007. godine tiskana je monografija 10 godina Županijske lige, a tiskana je i brošura Edukacijom i cijepljenjem spriječimo rak vrata maternice.

Za svoj uspješan rad, Liga je 2000. godine primila Povelju Koprivničko-križevačke županije,  2016. godine  Plaketu Hrvatske Lige protiv raka,  a 2017. godine Plaketu grada Koprivnice za sveukupan doprinos u zaštiti zdravlja  stanovnika Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

O načinima kako smanjiti rizik od raka i kod pojave kojih znakova se svakako treba javiti liječniku, nešto više u jednom od narednih tekstova.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail:  drazen.sacer1@kc.t-com

čitam...
Loading...