KOHOM

Liječnici ogorčeni strožom odredbom, morat će javiti policiji da ne možete voziti ako vas je uhvatio išijas

Predsjednica KOHOM-a dr. Nataša Ban Toskić još je u rujnu za Novi list kazala kako takav prijedlog "devastira temelje struke."

10:12h
0
the hand of a man on the steering wheel of a car hand man trip way path transport steering wheel auto t oRvbeW
Ilustracija // Foto: twenty20.com

Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je zakon prema kojemu se obiteljskim liječnicima nameće obaveza procijenjivanja sposobnosti upravljanja vozilom njihovih pacijenata. Nakon toga, trebali bi izreći privremenu zabranu ako je potrebno te o tome obavijestiti policiju putem centralnog elektroničkog zdravstvenog sustava.

Novi list piše kako je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) upozoravala kako obiteljski liječnici nisu sudski vještaci koji mogu procijeniti je li netko sposoban voziti, uz što policiji ne žele otkrivati privatne podatke o pacijentima. KOHOM je ogorčen na odbijanje njihovih primjedbi na prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama zaključenjem e-savjetovanja o dopunjenoj regulativi.

Po novome bi tako obiteljski liječnici trebali izdati upozorenje o privremenoj nesposobnosti za vožnju, i to prijaviti policiji, za svako bolesno stanje poput išijasa, zatim ako pacijent, na primjer, uzima tablete za smirenje ili čak za sprječavanje lučenja želučane kiseline.

MUP je, pak, odgovorio kako nije riječ o novosti jer su liječnici obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta dostavljali i ranije. Upravo je zbog toga KOHOM tražio da se ta praksa promijeni. No, čini se kako će sada dobiti još strožu odredbu koja ih obvezuje na prijavljivanje.

Predsjednica KOHOM-a dr. Nataša Ban Toskić još je u rujnu, također za Novi list, kazala kako takav prijedlog “devastira temelje struke.” Smatra kako “neće imati učinka na veću sigurnost cestovnog prometa” te dodaje kako ne mogu “raditi svoj posao ako nema odnosa povjerljivosti” između njih i pacijenta.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW