Besramno

LIJEČNICI ZAPREPAŠTENI Zanemarivao bolesnu majku, bila je tri mjeseca u istoj odjeći, bez donjeg rublja i smrdjela na urin

On je dakle, počinio nasilje u obitelji spram majke, zanemarivanjem njezinih potreba kao osobe starije životne dobi, čime je povrijedio njezino dostojanstvo, a kažnjen je s 1000 kuna.

08:41h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Okrivljenik F. R., 49-godišnjak sa prebivalištem u Novom Virju, neoženjen, bez djece, nezaposlen, lošeg imovnog stanja svoju je majku držao u nehumanim uvjetima. Doveden je na koprivnički prekršajni sud.

Naime, kriv je što je skoro tri mjeseca u obiteljskoj kući u Novom Virju, gdje stanuje u zajedničkom kućanstvu s majkom M.R., 82-godišnjakinjom koja je teško bolesna i nemoćna da vodi brigu sama o sebi, koja je u siječnju 2018. godine pretrpjela moždani udar te je dementna i dezorijentirana, zanemarivao njezine životne potrebe ne vodeći računa o njezinim osnovnim higijenskim potrebama, čime je vrijeđao njezino dostojanstvo.

Ona je primljena u bolnicu u pothlađenom stanju, neadekvatno obučena i odjevena u istu odjeću i obuću u kojoj je otpuštena iz bolnice tri mjeseca prije, bez donjeg rublja i neugodnog mirisa na urin.

On je dakle, počinio nasilje u obitelji spram majke, zanemarivanjem njezinih potreba
kao osobe starije životne dobi, čime je povrijedio njezino dostojanstvo, a kažnjen je s 1000 kuna.

Okrivljenik u pisanoj obrani navodi da nisu točni navodi iz optužbe, jer je on zvao
hitnu. To što majka nije bila u novoj odjeći, razlog je što nije stigao niti mogao pripremiti, jer je majka bila jako bolesna, a hitna nije tražila novu odjeću uz objašnjenje da će dobiti bolničku odjeću.

Pelene nije imao, jer se na njih čeka tjedan i više dana. Majka je jedno vrijeme bila na
smještaju u domu, ali ju je on ipak vratio doma da se brine o njoj. U veljači hitnu je zvao 11 puta, iz čega se može vidjeti tko se za koga brine. Majka je pokretna i pri zdravoj pameti te sama odlučuje o svemu.

On na nju ne može utjecati pa ni doktor, ako ona što ne želi. Primaju naknadu
od 1600 kuna, a u međuvremenu je za majku ishodio invalidninu u iznosu od 1.500 kuna, o čemu kao dokaz u spis prilaže rješenje Centra za socijalnu skrb u Đurđevcu.

čitam...