Lijepa gesta županije // Povećali sredstva kako bi se učenici i dalje po istoj cijeni vozili u škole

11:37h
0
Dragan Marinović, Darko Koren, Ivan Pal i Ana Mušlek tijekom današnje konferencije

Unatoč problemima koji su se, „zahvaljujući” neozbiljnom potezu Vlade, nenadano pojavili, u prostorijama Županije u utorak je potpisan ugovor o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola na području županije.

Ugovor su potpisali župan Darko Koren i direktor Čazmatransa Dragan Marinović, a kako je rekao sam župan, riječ je o jednom od najznačajnijih poslova u nadležnosti županije.

Iako se radi o aneksu postojećeg ugovora od prošle godine, Koren je naglasio kako je on ipak izmjenjen u pogledu učešća financiranja države. Naime, odlukom Vlade prošle je godine donešena odluka kojom se država obvezuje platiti 75 % prijevoza učenika, no zbog nedostatka novca, država je nedavno povukla jedan nekorektan potez i smanjila svoje učešće.

– Masa novaca koja je osigurana u državnom proračunu bila je nedostatna da bi se u cijelosti financirao trošak prijevoza učenika srednjih škola i taj model je bio neodrživ od prvog dana. Mi smo slutili da će s vremenom uslijediti negativan potez i to se nedavno i dogodilo. Ministarstvo je shvatilo u kakvim se problemima nalazi i jednostavno su smanjili iznos tih sredstava, tako da sada ispada da oni u našoj županiji sufinanciraju svega 50,4% prijevoza – objasnio je Koren te nadodao kako je ovakav potez ministarstva doveo županiju u nove probleme.

– Zbog ovih nastalih promjena mi trenutno imamo novaca za pola godine, a razliku od otprilike 1,5 milijuna kuna ćemo vjerujem i nadam se osigurati u drugoj polovici godine rebalansom proračuna – kazao je Koren.

Kako se nenadani nedostatak sredstava nebi bacio na teret djece i roditelja, prijevoznik i županija postigli su dogovor kojim prijevoznik preuzima 15% troškova, dok će ostatak pokriti županija dodatnim sredstvima.

Kada se sve zajedno zbroji cijena mjesečne karte u našoj će se županiji podmirivati na sljedeći način: djeca će kao i dosad plaćati 50 kuna, odnosno 4,3%, prijevoznik će dati popust na kartu od 15%, ministarstvo će sufinancirati 50,4% karte, a preostali dio, točnije 30,3%, preuzet će županija na sebe. Ukupna cijena mjesečnih karata je 1,8 milijuna kuna, a od toga županija daje otprilike 550 tisuća kuna.

Direktor tvrtke Čazmatrans Nova d.o.o. Dragan Marinović, pohvalio je vodstvo županije na potezu koji su učinili na dobrobit djece te naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija zasad jedina koja je u cijelosti prihvatila problem koji je nastao.

– Čazmatrans kao prijevoznika prevozi 80% učenika ove županije i moram naglasiti kako nemamo niti jedan prigovor ili primjedbu na odnos sa predstavnicima ove županije. Ovdje smo prije svega pomogli djeci i njihovim roditeljima, županija je postavila leđa i zahvaljujem se županu i njegovim suradnicima na ovoj hvalevrijednoj odluci – poručio je Marinović.

Zahvaljujući odluci županije i prijevoznika, 1551 učenik s područja cijele županije i dalje će se po istoj cijeni voziti u 30-ak Čazmatransovih autobusa.

čitam...