Klub iz Generalićevog sela prohujao je Drugom ligom. Uvjerljive pobjede protiv najvećih konkurenata, mnoštvo postignutih golova i sjajna obrana obilježja su nogometnog kluba Lipa iz Hlebina. Također, hlebinski klub poseban je i po tome što je na njegovom čelu Mihael Štrkalj, predsjednik kluba koji je ujedno i igrač i domar u klubu. Upravo on nosi kapetansku traku oko ruke, a kako se čini nakon polusezone, sjajno je nosi. Zanimalo nas je što se sada u klubu događa, dok su se glave ohladile i dok se je otišlo na zimski odmor.


– Zapravo smo na početku sezone bili zabrinuti hoćemo li se skupiti, došli su neki igrači, a i ušli smo slabije u sezonu, bilo je tu i ozlijeđenih, ali smo se prikupili i odradili sjajnu polusezonu. Velike zasluge idu treneru Eršetiću koji nas je sjajno posložio, podučio nas je taktičkom dijelu, dok smo borbenost i snagu imali. Svaka čast treneru Eršetiću koji je dečkima pokazao neke stvari i oni danas tri puta tjedno dolaze na trening s osmijehom i motivirani – otkrio je Mihael Štrkalj.

Hlebinčani su suvereno zaključili polusezonu osvojivši jesenski naslov s 33 osvojena boda, a to je čak sedam više od prvog pratitelja Tehnike. Upravo su u izravnom dvoboju nekoliko kola prije kraja kod kuće slavili protiv Tehnike s 4-0, što je bila potvrda trenutne vladavine. Lipa je u 13 utakmica zabila 30 golova, što ju stavlja na drugo mjesto najefikasnijih klubova Druge ŽNL, bolja je samo Tehnika koja je zabila dva gola više. Tajna prvog mjesta Lipe skriva se i u obrani, odnosno najboljoj obrani lige. Obrana Lipe primila je samo pet golova u polusezoni, što je strašan podatak! Iduća momčad na ljestvici najboljih obrana je Omladinac iz Herešina, a oni su primili duplo više pogodaka, njih deset. Zahvaliti za sjajne obrane mogu i svom vrataru Greglu.

Mihael Štrkalj, predsjednik i igrač NK Lipa Hlebine // Foto: Mario Kiš

– Mislim da je vratar pola ekipe, bez pravog vratara teško je postići dobre rezultate. S druge strane, jedino nam je to slaba točka, što nemamo rezervnog vratara. Nas je 18, 19 i sjajna smo klapa. Neke čudne medijske napise o dolasku Bačija odmah smo demantirali, jer mi nismo klub koji će toliko plaćati jednog igrača. Financije su slabe do solidne, te to ne bi bilo fer prema ostalim igračima koji igraju zbog ljubavi i prijateljstva – dodao je Mihael.

Upravo Mihael kao kapetan, predsjednik i domar daje najviše u ovaj klub, te mu se sve polako vraća.

– Nije mi lako, vikendi su mi zauzeti, posao je jako težak, ali radim ga jer volim ovaj klub. U usporedbi, domaći vikendi su teži nego gostujući, jer ja kosim travu na igralištu, pripremam teren, pripremam dresove, a ujedno sam i predsjednik. Dečki mi uskoče i pomognu kad god mogu. Ovaj jesenski naslov puno mi znači, a i klub dosta uštedi imajući jednu osobu na tri funkcije – rekao je kapetan, predsjednik i domar Lipe.

Lipa je u posljednjem kolu slavila protiv GOŠK-a u gostima, koji cijele sezone ne zna za pobjedu, imaju samo dva boda iz neriješenih susreta. Logično pitanje koje se postavlja Lipi jest žele li ući u Prvu ŽNL. Nije neobično da u našim krajevima momčadi osvoje ligu, pa zbog financijskih zahtjeva, nedovoljnog broja publike, ili nečeg trećeg, odustaju od prelaska u viši rang.

– Kao što sam rekao, nismo se nadali ovako dobrom rezultatu na polusezoni. On nas jako veseli, međutim problemi s početka sezone ipak su stavili naše ambicije na led. Drago mi je što smo ih pobijedili, kao i većinu momčadi u prvenstvu. Dugujemo sami sebi da se u slučaju naslova okušamo u Prvoj ŽNL, ali samo uz obećanje i dogovor svih igrača da ekipa ostane na okupu. Nema smisla ulaziti u Prvu ligu, a da se ekipa osipa, odnosno da igrači odu u druge klubove – smireno je rekao kapetan.

Foto: Matija Gudlin

Matija Ritoša zabio je devet golova ove sezone i nalazi se na drugom mjestu ljestvice najboljih strijelaca Druge ŽNL, dok je njegov suigrač Dominik Gregl zabio sedam, te je na četvrtom mjestu ljestvice strijelaca. Na prvom mjestu nalazi se Matija Posavec iz Prugovca s deset postignutih pogodaka, a zanimljivo je kako je postigao gotovo pola pogodaka svoje ekipe, od 21 gola Prugovca, 10 je Posavčevih.

Sjajno će biti pratiti ovu romantičnu priču iz Hlebina, a naše poštovanje prema klubu raste spoznajom koliko su danas, u vrijeme trčanja za svakom kunom, mladi ljudi iz Hlebina napravili u Lipi. U klubu koji nema pozamašna financijska sredstva, jedan čovjek nosi klub na svojim leđima, na svojim rukama. Simbioza trenera s ekipom i ekipe s loptom donose sjajne rezultate u ovaj omaleni klub. Lipa je romansa koja će potrajati, nadamo se, što duže.

čitam...