ministarstvo financija

LISTA SRAMA ‘Kralj šodra’ Lukačić najveći dužnik u županiji, milijune duguju i kontroverzni Delić, tvrtka Hangar, a i hoteli su na listi

Top 5 zatvara Željko Španiček iz Virja. Od njega država čeka milijun i 905 tisuća kuna. Zanimljivo, Španiček je strojobravar čiji je obrt Strojobravarija Španiček nakupila pozamašnu svotu u rubrici dugovi.

14:55h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Nešto više od 15 milijuna kuna iznosi porezni dug Davora Lukačića iz Kloštra Vojakovačkog, objavilo je Ministarstvo financija. S iznosom od 15.293.231,15 kuna Lukačić je najveći dužnik u našoj županiji i čak peti po redu na razini cijele države.

Porezna uprava objavila je listu srama, odnosno imena i iznose koje pojedinci duguju državi. Davor Lukačić poznatiji je još i kao ‘kralj šodra’, vlasnik je obrta Lukačić-prijevoz. Nije se Lukačić ovdje našao prvi put, posljednjih godina dug također je bio u vrhu ove neslavne ljestvice.

Uz već spomenutog Lukačića u samom vrhu na drugom mjestu nalazi se njegov sumještanin iz Kloštra Vojakovačkog, Ratko Prosenečki, s dugom od 5.005.700,25 kuna. Prosenečki se navodi kao vlasnik Plamena.

Brončana medalja dužnika pripada Dragutinu Čižmaku iz Đelekovca uz čije ime stoji dug od 2 milijuna i 96 tisuća kuna duga. Čižmak je poljoprivrednik obrađuje oko 600 hektara zemlje, od čega je većinu uzeo u zakup. Kako je sam rekao, svojim radnicima daje ‘njemačke’ plaće, stoga možda u tom grmu leži zec.

– Za obradu 600 hektara zemlje trebaju i kvalitetni ljudi i strojevi. Stoga i na ovome gospodarstvu po pitanju mehanizacije nema čega nema, uključujući i pet John Deer traktora. Dragutin je posebno ponosan na tešku, kratku, zakošenu tanjuraču s gumenim valjkom, jer, kaže, odlično obradi i valjkom dodatno usitni i najtežu zemlju – rekao je svojevremeno Čižmak za Agroklub.

Ivica Vukonić iz Križevaca državi duguje samo koju tisuću kuna manje od prethodnika, radi se o 2 milijuna i 92 tisuće kuna. Njegov obrt Vukonić d.o.o. kao djelatnost navodi trgovinu automobilima i motornim vozilima lake kategorije.

Top 5 zatvara Željko Španiček iz Virja. Od njega država čeka milijun i 905 tisuća kuna. Zanimljivo, Španiček je strojobravar čiji je obrt Strojobravarija Španiček nakupila pozamašnu svotu u rubrici dugovi.

Na sedmom mjestu županijske liste nalazi se Goran Delić, kontroverzni poduzetnik iz Križevaca. Državi je dužan 979 tisuća kuna. Delić je već imao podosta problema s pravosuđem, protiv njega je podignutno nekoliko optužnica. Pojedincima je obećavao visoke kamate da bi novac na kraju nestao.

PRAVNE OSOBE 

Vodeći dužnik u županiji u pogledu pravnih osoba jest Darkmet j.d.o.o iz Koprivnice.  Što je to? Pa, registrirani su 2013. godine kao trgovina na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima, u registru djelatnosti imaju navedeno gotovo sve. Tako se bave kupnjom i prodajom robe, upravljaju bazama podataka, proizvode biogorivo, distribuiraju tisak i još puno toga. Dug prema državi iznosi im 11 milijuna 5 tisuća 665 kuna i 8 lipa. Prošle godine bili su drugi s 10,47 milijuna, ali od ove godine oni su najbolji‘. 

Drugo mjesto drži Rochus d.o.o. iz Bojnikovca koji duguje 9,7 milijuna kuna. U svom registru djelatnosti između ostaloga imaju nekretnine i sve oko njih – posredovanje, poslovanje, održavanje, projektiranje, gradnju, čišćenje, uklanjanje, nadzor i drugo. Tu su i turističke usluge, pripremanje i posluživanje hrane, pića i ostalo.

Na trećem mjestu nalazi se koprivnički Euronet Projekt d.o.o. s dugom od 7,6 milijuna kuna. U njihovim registriranim djelatnostima ima također svega i svačega. Na četvrtom mjestu dobro je poznati Hangar d.o.o. Tvrtka Marija Kralja posljednjih mjeseci nalazi se u krizi, a sada su i na popisu dužnika državi kojoj moraju platiti 5,8 milijuna kuna. 

Peto mjesto zaokružuje Vladeks-promet d.o.o. iz Križevaca s 4,67 milijuna kuna duga. Djelatnost? Trgovina na veliko žitaricama, sirovim duhanom, sjemenjem i stočnom hranom.

Na četrnaestom mjestu je đurđevački Hotel Picok s 600 tisuća kuna duga, dok je onaj koprivnički, Hotel Podravina, državi dužan 377 tisuća kuna. Jelena Trade iz Subotice Podravske državi duguje čak 1,31 milijuna kuna, dok je jedno mjesto iznad njih Koprivnica Parking s gotovo identičnim iznosom od 1,34 milijuna kuna. Tu je i Natura Milk Đurđevac d.o.o. u stečaju koja je RH dužna 2,29 milijuna kuna.

čitam...