Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Ljeto je bilo krcato aktivnostima i projektima, a za posjetitelje ih je do kraja godine pripremljeno još i više

13:35h
0
Mladi za mlade // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Mladi za mlade // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Tijekom ljeta ne da se nije smanjio broj posjetitelja u knjižnici, već se i povećao. Imali smo 10843 posjetitelja, što je praktički trećina Koprivnice s okolicom, rekla je Dijana Sabolović Krajina.

Iza Gradske knjižnice i čitaonice Fran Galović u Koprivnici iznimno je uspješno i aktivno ljeto krcato projektima i zanimljivostima, a njeni djelatnici u istom tempu namjeravaju nastaviti i ostatak godine.

Ravnateljica Dijana Sabolović Krajina i knjižničarke Ida Gašpar, Maja Krulić Gačan i Ljiljana Vugrinec predstavile su što se sve događalo u knjižnici i što će se još događati do kraja ove godine, a ravnateljica je podijelila i svoja iskustva sa Svjetskog kongresa knjižničara u SAD-u.

Vrijedni djelatnici knjižnice // Foto: Matija Gudlin
Vrijedni djelatnici knjižnice // Foto: Matija Gudlin

– Tijekom ljeta ne da se nije smanjio broj posjetitelja u knjižnici, već se i povećao. Imali smo 10843 posjetitelja, što je praktički trećina Koprivnice s okolicom. U istom razdoblju kroz ruke naših knjižničara prošlo je više od 30 tisuća knjiga, što znači da je posuđeno građe koliko imamo i stanovnika – pohvalila se Dijana Sabolović Krajina.

Ida Gašpar podsjetila je na brojne programe za djecu i mlade koji su se održavali tijekom ljeta te najavila nove. Posebno je najavila Tjedan cjeloživotnog učenja, radionice za roditelje djece s disleksijom, radionice robotike, razne književne susrete, Mjesec hrvatske knjige, projekt Mala knjižnica u vrtiću Igra te kreativne radionice za blagdansko vrijeme – sve, pa i više od toga, u pripremi je za jesensko i zimsko doba.

Neće manjkati ni sadržaja za odrasle korisnike knjižnice. Maja Krulić Gačan istaknula je književne večeri i susrete koji su u pripremi, putopisna predavanja, program Knjigom do zdravlja, poduke za nezaposlene, sudjelovanje na Galovićevoj jeseni, čitateljski klub, TedX predavanja s novim govornicima te jesenske i zimske tržnice knjiga. Tijekom ljeta, korisnici su posebno dobro prihvatili Zdravstvene susrete pod suncobranima i hobby art radionicu, tako da u knjižnici imaju želju nastaviti s tim aktivnostima u nekom obliku.

Zdravstveni savjeti pod suncobranima // Ilustracija
Zdravstveni susreti pod suncobranima odlično su prihvaćeni // Foto: arhiva

Ravnateljica knjižnice sudjelovala je na Svjetskom kongresu o knjižničarima koji se održao u Columbusu, glavnom gradu savezne države Ohio u SAD-u. Tamo se okupilo oko 3000 knjižničara iz 25 zemalja, a ravnateljica je dobila priliku održati čak tri predavanja. Bila je jedina iz Hrvatske, ali i jedina iz narodnih knjižnica, tj. onih koje nisu akademske i sveučilišne.

– Jedno predavanje bilo je o bogatoj nakladničkoj djelatnosti knjižnica u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. One pokrivaju izdavanje knjiga zavičajne tematike za koje komercijalni izdavači nemaju interesa. Mi tu djelatnost često gledamo kao sporednu, no ona je izuzetno važna za društvo. Druga predavanja bila su o suradničkim odnosima knjižnice unutar sredine te o ulozi knjižnice u širenju zdravstvenih informacija – opisala je ravnateljica.

Posebna zanimljivost bila je to što je đurđevački Picok izabran za zaštitnika konferencije. Naime, sudionici su bili fascinirani legendom o Picokima i usporedili napore koje su đurđevčani prošli u obrani od Turaka s knjižničarskom djelatnošću koja uz vrlo mala sredstva često postiže iznimne rezultate.

čitam...
Loading...