propusnice problemi

Ljubić: Za propusnice pristižu dva zahtjeva u minuti, već smo ih izdali 430. Molimo sve za strpljenje

12:46h
0
Foto: Marina Hižak

Županijski Stožer upravo je održao press konferenciju, na kojoj su glavna tema bile propusnice.


Sve potrebne informacije o njihovom izdavanju mogu se pronaći na županijskoj internetskoj stranici, kao i kontakti važnih službi.

Velika navala na propusnice

Navala za propusnice od jutros je vrlo velika, pristižu dva zahtjeva u jednoj minuti.

– Primljeno je 650 zahtjeva, izdano e 430 propusnica. 30 posto zahtjeva se odnosi na ostale razloge za koje propusnice izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite pa su ti zahtjevi vraćeni – kazao je Ratimir Ljubić, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite te sve koji imaju potrebu za propusnicom zamolio za strpljenje.

– Dva dežurna telefona i moj mobitel neprestano zvone, odgovorit ćemo svima, odluka stupa na snagu u srijedu, radimo svaki dan do 22 sata. Svejedno je hoće li propusnica biti izdana u 12 ili 16, jer počinje vrijediti tek od srijede – pojasnio je Ljubić te još jednom naglasio da se propusnice samo za one kojima su zbilja potrebne.

– Nisu tu zato da se izbjegne odluka stožera, nego da bi se smanjilo putovanje, migracije i da se ostane kod kuće. Apeliram na sve naše sugrađane da smanje obiteljska okupljanja i posjete u danima pred nama – kazao je Ljubić.

Građane mole za strpljenje

U županijskoj upravi na izdavanju propusnica radi 10 osoba.

Velike su gužve i navale, no do 23. prosinca kada će propusnice biti potrebne, tvrde iz Stožera.

Načelnik Stožera, osvrnuo se i na trend razvoja bolesti u zadnjih pet tjedana te kazao kako se bilježi trend smanjenja broja oboljelih.

Pad broja oboljelih

– Pred dva tjedna imali smo vrhunac, vraćamo se na brojku od prije pet tjedana, nadamo se da će stanje nadalje biti stabilno i pozitivno.

Da su brojke trenutno u silaznom trendu, potvrdila je i Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

– Da bi se to održalo, molila bi da se pridržavamo svih mjera od distance, nošenja maski, higijene, dezinfekcije ruku, provjetravanja prostora, ali i mjera koje je nacionalni stožer donio, nastavi ide online, škole rade samo za one kojima je stvarno potrebno. Svi drugi neka se suzdrže druženja da bi nam siječanj bio bolji nego ova godina – rekla je Vadla.

Pad zaraženih i u bolnici

Ravnatelj bolnice Mato Devčić također je potvrdio da se u posljednja dva tjedna bitno smanjuje broj pozitivnih zaposlenika te dodao i kako je prema posljednjim informacija polovica zaposlenika bolnice zainteresirano za cijepljenje.

Vjekoslav Štimac, načelnik PU Koprivničko-križevačke napomenuo je kako su policijski timovi spremni za kontrolu propusnica na nekoliko punktova u županiji od 0 do 24.

– Od zadnje pressice nismo uočili kršenje mjera, nadziremo ugostiteljske objekte, također nije bilo kršenja, u PU stanje je sve manje zaposlenika pozitivnih i u samoizolaciji, stanje se popravlja. Ono što nas sve čeka od srijede u pola noći je nadzor propusnica koje ćemo provjeravati na nekoliko punktova na granici županije, ali i ponašanje građana da li oni napuštaju svoje lokacije. Građani su savjesni i dosta disciplinirani, nadamo se da će ostati tako i da će se spremiti na put u samo krajnjoj nuždi – rekao je Štimac.

 

čitam...