Ljubo Jurčić: Maknut ću iz Podravke sve koji neće raditi za njezinu dobrobit

18:48h
0
Ljubo Jurčić. Snimio: Marijan Sušenj

– Podravka je zbog loših odluka pritvorenih članova Uprave nepovratno izgubila 310 milijuna kuna, jer taj novac nije uložila u svoje poslovanje, a svi ostali iznosi koji se spominju su netočni – poručio je predsjednik tvrtkinog Nadzornog odbora Ljubo Jurčić gradskim vijećnicima na današnjoj sjednici.

Jurčić ih je upoznao s dubiozama, poslovanjem i budućnošću Podravke te radom njezinog NO-a, rekavši da tvrtka od splitskog SMS-a koji je pred proglašenjem stečaja potražuje 65 milijuna kuna te da će uspijeti naplatiti najviše pet ili šest milijuna kuna:

– Podravka je prvi jamac Fimi za 107 milijuna kuna kredita koji je ta tvrtka uzela od Erste faktoringa i zato taj iznos tretiramo kao dug. Također, Podravka je deponirala 45 milijuna kuna u OTP banci, o čemu, što je nepojmljivo, nemamo nikakav pisani dokument. U Hrvatskoj narodnoj banci je taj depozit zaveden kao jamstvo za inozemno preuzimanje, koji Podravkin NO nije odobrio, a OTP nam ne želi ustupiti kopiju ugovora o depozitu. Uz to, rekonstruiramo priču o 80-ak milijuna kuna kredita Podravke danog Fimi, no čini se da je taj novac “pokriven” donicama Mirne iz Rovinja i znamo za deset milijuna kuna kredita križevačkom Gradecu.

Podravka uz to ima nekoliko poslovnih kredita, no Jurčić nije konkretizirao o kojem je iznosu riječ. Samo je kazao da Uprava i NO Podravke na pretvaranju kratkoročnih kredita u dugoročne da poslovanje ne bi bilo ugroženo. Za 310 milijuna kuna je kazao da je novac izgubljen dugogodišnjim dubiozama te da će istražitelji utvrditi tko je i kada za njih odgovoran, no Podravka će, ako se ne otkriju novi izgubljeni iznosi, nastaviti normalno poslovati.

– Isplata plaća, dobavljača i druge obaveze za sada nisu upitne, no ako gubici dosegnu više od 400 milijuna kuna, što je 10% vrijednosti Podravke, njezino će poslovanje biti ozbiljno ugroženo. Za sada, zbog gubitaka neće rasti plaće, vrijednost dionica i prihodi lokalnih uprava i države. Velike greške članova Uprave su bile odluke da se napusti proizvodnja i kupuju brendovi, da se Podravka bavi distribucijom, jer to nije njezina specijalnost i to što su se ponašali kao brokeri. Ulagali su Podravkin novac u kojekakve investicijske fondove i slično, umjesto da razvijaju proizvodnju. Za to dio krivice snose i članovi NO-a – pojasnio je Jurčić i najavio da će iz Podravke odstraniti svakoga tko neće raditi u interesu tvrtke.SDP-ov Mišel Jakšić. Snimio: Marijan Sušenj

SDP je dolazak Jurčića u gradsku vijećnicu iskoristio da predstavnicu radnika u NO-u Podravke Kseniju Horvat optuži da svoj posao ne radi kako treba. Vijećnik Mišel Jakšić pitao je, naime, gradonačelnika Zvonimira Mršića tko zastupa prava Podravkaša – Ksenija Horvat koja je 2000 potpisnika peticije za njezinom smjenom proglasila nepismenima, ili netko drugi.

Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. Snimio: Marijan Sušenj– Već dulje vrijeme nitko ne predstavlja radnike u NO-u, jer bi u suprotnom njihove plaće porasle više od četiri posto u posljednje četiri godine. Ksenija Horvat se ne bori za prava radnika, koji su najviše oštećeni aferama u Podravki jer im plaće neće rasti i preuzet će najveći dio tereta njezinog ozdravljenja – kazao je Mršić te dodao kako vjeruje da u novom sazivu tvrtkinog NO-a interese radnika neće zastupati osoba uvjerena da je “tamo neki mesija” radio u interesu Podravke, misleći pri tome na podršku koju Ksenija Horvat daje Damiru Polančecu da se vrati u vrh Podravke.