Ljubo Jurčić: Za sada znamo da je Podravka u aferi Spice izgubila 300 milijuna kuna

20:23h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Očekivano, novi predsjednik Nadzornog odbora Podravke je Ljubo Jurčić.

Za tu i još nekoliko odluka članovima NO-a je trebalo nešto manje od šest sati, a prije njih su sa sastanka otišli članovi Uprave Miroslav Vitković i Marin Pucar te član NO-a Damir Kovačić (sve HSS-ov kadar u Podravki), navodno nezadovoljni jer Vitković nije imenovan za predsjednika Uprave Podravke. Ljubo Jurčić, pak, tvrdi suprotno:

– Razišli smo se zbog definicije imena radnog mjesta Vitkovića, jer nije “navijao” za to da ga imenujemo za predsjednika Uprave. On će vođenje kompanije ipak preuzeti i zato ne mislim da je njihov odlazak ozbiljan problem. Također, smijenili smo uhićene članove uprave Zdravka Šestaka, Sašu Romca i Josipa Pavlovića, raskinuli menađerske ugovore s njima i “zamrznuli” ih do završetka istrage i mogućeg sudskog postupka te u Upravu imenovali dosadašnjeg člana tvrtkinog NO-a Branka Vuljaka.Miroslav Vitković, novi prvi čovjek Podravkine Uprave. Snimio: Marijan Sušenj

Jurčić je dodao da pritvorena trojka sudskim putem može zatražiti isplatu otpremnina te da ima pravo na drugo radno mjesto unutar Podravke u skladu s kvalifikacijama. Također, otkrio je da je Podravka, koliko se za sada zna, zbog afere Spice izgubila 300 milijuna kuna, no da će konačan iznos biti poznat za nekoliko tjedana kad završi istraga. Neslužbeno smo razgovarali i o tome da od pritvorenih sudskim putem zatražimo obeštećenje tvrtke za spomenuti iznos, no o toj ćemo mogućnosti više razmišljati kad istraga završi i pokaže da su zloupotrijebili položaje te donosili nezakonite odluke. Ono što je već sada sigurno je da će ulaganje u razvoj Podravkinog poslovanja biti manje za isti iznos za koji je oštećena, a to je trenutno 300 milijuna kuna.

Mandat sadašnja Uprave trajat će do 31. svibnja 2010. godine, a NO je njezine članove zadužio da do kraja siječnja iduće godine pripreme Glavnu skupštinu Podravkinih dioničara, odnosno vlasnika. Jurčić je na kraju potvrdio nagađanja da su neki članovi bivše Uprave donosili nejasne odluke:

Snimio: Marijan Sušenj– Još uvijek ne znamo tko je potpisao dvije Podravkine mjenice, ne znamo stvaran status tvrtkinog novčanog depozita u OTP banci, odnosno je li on još uvijek na računu, a ima i drugih nelogičnosti koje ne možemo riješiti i koje pokazuju da su odluke donošene na čudan način.