22.3 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Doza nadahnuća

Ljubomora nije ljubav
L

Biti ljubomoran na drugu osobu znači da njoj pridajemo veću vrijednost. Da je ta druga osoba u našim očima vrijednija od nas samih. Takvim razmišljanjem samo povećavamo njegovu vrijednost, dok svoju smanjujemo.

Ne propustite

Strah od konkurencije nam je urođen, povezan je s nagonom za preživljavanje. Ljubomoru osjećaju i psi i mačke. Kad se rodi mlađe dijete, starije je ljubomorno. U svakom od nas postoji uvjerenje da ako vas netko voli, onda mora biti ljubomoran. U ovom našem društvu prihvatljivije je iskazivati ljubomoru, nego ljubav.

No ljubomora je više povezana sa samopouzdanjem, nego s drugom osobom. Partner koji ne vjeruje da ima ljepotu, dobrotu, pamet, seksipil i ljepotu duše, tko ne vjeruje da je zanimljiv, vrijednan ljubavi i druženja osjeća se ugroženim i postaje ljubomoran.

Ljubomora je složena emocija, a sastoji se od straha, ljubavi, ljutnje i teško ju je kontrolirati. Ljubomora ograničava vezu i guši i ljubav te se razvija u sve veći strah. Javlja se zbog očekivanja gubitka nečeg do čega nam je stalo, osobe, prijateljstva, veze, ljubavi.

No možemo ju naučiti kontrolirati ili ju možemo svesti na minimalne razmjere. Kako?

Biti ljubomoran na drugu osobu znači da njoj pridajemo veću vrijednost. Da je ta druga osoba u našim očima vrijednija od nas samih. Takvim razmišljanjem samo povećavamo njegovu vrijednost, dok svoju smanjujemo. POstoji rečenica koju sam negdje pročitala i koja je toliko istinita: „Da mi je vidjeti osobu koja će od mene uzeti muškarca, no ako ga i uzme, onda on nije ni bio za mene“ .

Zašto mislimo da je netko drugi bolji, ljepši ili da je pametniji ili zanimljiviji? Zašto mislimo da osoba ne želi nas baš takve kakvi jesmo? I zašto mislimo da s nama nešto nije u redu, pa bi naš partner poželio neku drugu osobu?

Razgovarajući s partnerom o očekivanjima, o tome što nas smeta ili gdje se osjećamo ugroženo, zašto se osjećamo povrijeđeno, a pritom izražavajući svoju ljubav i svoje osjećaje nestaje prostora za ljubomoru i ostaje samo ljubav poštovanje, prihvaćanje. Zamijenite ljubomoru i strah ljubavlju.

Razvijajući samopouzdanje i postajući svjesni svojih karakternih osobina, svojih dobrih strana, svoje ljepote, jedinstvenosti i svojih mnogobrojnih vrlina, svjesni svojih postignuća postajete sve manje ljuti i ljubomorni. Nema razloga da ako nekog volite, da taj netko ne voli vas.

Oslobodite svoj potpuni potencijal
MEDITIRAJMO ZAJEDNO
Energetske vježbe, meditacija, vježbe disanja i vođene meditacije.
Svakog utorka i četvrtka u 20 sati, Oružanska 23, Koprivnica
Informacije i prijave na  mob. 099 194 2378
Ostale mogućnosti individualne konzultacije (tehnike i metode za brži osobni rast) kao i meditacije prilagođene samo vama.   

Kristi Blažek, promotor života

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znatno poskupljenje

Šok! Cijena omiljene ljetne poslastice ‘otišla u nebo’, ne morate više na more da biste kuglicu sladoleda platili 1,50 euro, to možete napraviti u...

Proljeće je počelo, a s njime je došla i želja za omiljenim slatkim grijehom. Sladoledom! Vole ga svi, verzija...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti