«Kubik» plina od 1. siječnja košta 2,78 kuna za kućanstva i 2,90 kuna za industrijske potrošače

15:38h
0
Josip Pobi, predsjednik Uprave Komunalca. Snimio: Marijan Sušenj


Kubni metar plina za kućanstva koja opskrbljuje koprivnički distributer Komunalac od 1. siječnja ove godine košta 2,78 kuna, a za industrijske potrošače je cijena 2,90 kuna.

Za potonje to vrijedi naredna tri mjeseca, a onda će, ovisno o cijenama mazuta, nafte, plina na svjetskom tržištu te tečaju dolara, četiri puta godišnje biti po potrebi određena nova cijena, najavio je Josip Pobi, predsjednik Uprave Komunalca:

– Cijene smo napokon dogovorili prije dva dana na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, pri čemu je pred nas stavljen ugovor koji smo mogli samo potpisati ili odbaciti. Vlada je još krajem prošle godine odredila da je osnovna cijena «kubika» plina za kućanstva, na koju mi zaračunavamo transportne i druge troškove, kunu i 70 lipa, no u budućnosti je moguće da ona raste ili pada, jer će Hrvatska energetska regulatorna agencija promijeniti tarife za distribuciju tog energenta.

Pobi je dodao da država subvencionira svaki kubik plina potrošen u kućanstvima sa devet lipa, no naglasio je da se ta odredba ne odnosi na klijeti, vikenice i slične objekte koji spadaju u kategoriju kuća za odmor. Dodao je još da u Hrvatskoj postoje samo četiri distributera koji plin prodaju po jeftinijoj cijeni od Komunalčeve te da je koprivnički distributer peti po veličini u državi.

čitam...