otrovne strelice

Lokalni izbori kao da će biti sutra, politički protivnici ne biraju riječi

14:00h
0
Vedran Babić, Milivoj Androlić, Gordan Maras, Gordana Sobol // Foto: Matija Gudlin
Vedran Babić, Milivoj Androlić, Gordan Maras, Gordana Sobol // Foto: Matija Gudlin

SDP-ovci prozivaju Branka Hrga (HSS) i njegovu koaliciju zbog podržavanja proračuna iz kojeg su isključeni pedijatrija i projekti javno-privatnog partnerstva, a Hrg na sve njihove prozivke ima spreman odgovor.

Milivoj Androlić, predsjednik županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije, danas, u srijedu, istaknuo je nezadovoljstvo donesenim proračunom za 2016. godinu. Na konferenciji za novinare pridružili su mu se i saborski zastupnici SDP-a iz druge izborne jedinice Gordan Maras, Gordana Sobol i Vedran Babić te Mladen Kešer, načelnik Kalnika.

– Proračun koji je donesen tankom većinom, neambiciozan je. Nema prostora za rasterećenje građana, subvencije za gospodarstvo smanjene su za gotovo 500 milijuna kuna i nema potpora izvozu. Radi se o proračunu tehničke prirode – rekao je Maras.

Dodao je kako mu nije jasno kako je Branko Hrg iz stranke koja je na vlasti u Koprivničko-križevačkoj županiji zajedno s HDZ-om dignuo ruku i bez ikakvih pitanja podržao proračun koji je nepovoljan za ovaj kraj.

Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

– Normalno je državna oporba koja je na vlasti na lokalnoj razini proziva državnu vlast. To sam radio i ja – kazao je Hrg.

S druge strane, G. Sobol dotakla se pitanja vraćanja bolnica svojim osnivačima, dakle županijama. Rekla je kako nisu dobili analizu dugovanja te da sredstva nisu predviđena ni državnim niti županijskim proračunima te postavlja pitanje na koji način će se riješiti preostali dugovi.

– Oni koji su te dugove stvorili nemaju pravo prozivati. Neka se pokriju krpom po glavi – kratak je bio Hrg.

Na tapeti se našlo i obrazovanje te s njime povezani projekti javno-privatnog partnerstva.

– Domoljubna koalicija i MOST pozivali su na velike reforme i one jesu donesene, ali su negativne. Ovaj sektor dobio je gotovo 150 milijuna kuna manje nego lani. Ovo je Vladin apsurd jer s jedne strane davat će 1000 eura za novorođenčad, a ne žele im olakšati daljnje srednjoškolsko obrazovanje – objasnio je babić.

Sam Hrg smatra da je ovakav model financiranja od samih početaka bio štetan za državu.

– Kod amandmana sam bio suzdržan. Rečeno nam je da će se za ovaj model pronaći alternativna rješenja – zaključio je Hrg.