AAA Leader

Lokalni LAG-ovi učili kako koristiti kulturna dobra u turističke svrhe

13:51h
0
LAG
Radionica Leader LAG // Foto: kckzz

Ovogodišnja tema je prepoznavanje, zaštita i prezentacija nematerijalnih kulturnih dobara koja bi bila moguća za upotrebu u turističke svrhe.

Radionica pod nazivom AAA Leader – Uloga lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju, održavala se protekla dva dana u đurđevačkom hotelu Picok.

Radi se o projektu kroz koji se okupljaju predstavnici LAG-ova s područja zemalja Saveza Alpe Jadran, s ciljem promocije partnerstva između predstavnika javnog, civilnog i gospodarskog sektora na ruralnim područjima.

Susret se u Đurđevcu održava drugu godinu zaredom, s ovogodišnjom temom prepoznavanja, zaštite i prezentacije nematerijalnih kulturnih dobara koja bi bila moguća za upotrebu u turističke svrhe. Cilj je i priprema zajedničkog projekta LAG-ova s ovom tematikom koji bi se u kasnijoj fazi prijavio na neki od EU izvora financiranja.

Prvog dana radionice predstavljena je uloga LAG-ova i Mreže za održivi razvoj Hrvatske, predstavljeni su sami LAG-ovi sudionici, te je održana prezentacija o nematerijalnim kulturnim dobrima i njihovoj upotrebi u turističke svrhe.

Drugi je dan uslijedilo osmišljavanje budućeg projektnog prijedloga. Kako radionicu prati i terenski rad, sudionici su u dva dana obišli i razne kulturno-povijesne destinacije na području đurđevačke Podravine.

Projekt sufinanciraju Savez Alpe Jadran i Koprivničko-križevačka županija, a nositelj projekta je LAG Podravina, dok partnere čini deset LAG-ova iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.