udruženje obrtnika koprivnica

‘Loše je, u prošloj godini prijavljen 51, a odjavljena 72 obrta’

11:11h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

‘Gospodarska kriza, sve barijere i nameti učinili su svoje. Udruženje obrtnika Koprivnica na dan 31. prosinca 2015. godine bilježi 690 članova, prvi put ispod 700’, istaknuli su u udruženju.

Prema podacima analize odjave i prijave obrta u obrtnom registru za područje udruženja obrtnika Koprivnica u 2015. godini, vidljivo je da su rezultati puno lošiji u odnosu na prijašnju godinu.

“Nakon niza godina kada je broj novoprijavljenih obrta u odnosu na odjavljene bio povećan, u 2015. godini imamo 51 prijavljen i čak 72 odjavljena obrta”, istaknuli su u koprivničkom udruženju obrtnika.

Podaci govore da novih proizvodnji uopće nema te da su u tom sektoru odjavljene jedna pekara i dvije proizvodnje suvenira. U području građevinarstva bilježi se osam prijava i 12 odjava, dok je popularno postalo čuvanje djece pa su tako otvorena tri nova obrta. S druge strane, podaci govore da oporavka nema ni u ugostiteljstvu gdje su bile tri prijave i osam odjava obrta. Slično je i u poljoprivredi i šumarstvu gdje su prijavljena tri, a odjavljena devet.

Najviše prijava bilo je u podukama, njih čak 11, ali bilo je i šest odjavljenih obrta. S druge strane, najviše odjava bilježi područje trgovine, čak 21, dok je prijava u tom sektoru bilo osam.

“Gospodarska kriza, sve barijere i nameti učinili su svoje. Udruženje obrtnika Koprivnica na dan 31. prosinca 2015. godine bilježi 690 članova, prvi put ispod 700”, istaknuli su u udruženju.

Isto tako, smatraju da je najvažnije stvoriti poduzetničku klimu i uvjete za poslovanje, a ne samo privlačiti sredstva iz Europskih fondova. Tvrde da je obrtništvo posljednje četiri godine bilo opterećeno posebnim propisima i ograničenjima te da Zakon o obrtu nije donio poboljšanja već je pogoršao situaciju. Nadaju se da će nova Vlada imati više razumijevanja te da će shvatiti da obrtništvo ne treba uništavati te da je potrebno napraviti reda u sustavu registracije oblika poslovanja.

 

čitam...
Loading...