kulturni turizam

Ludbreg ITU mehanizmom do europskog novca, Bilić: Prijavit ćemo projekt Muzej industrijske baštine

Ovaj status ITU nam mnogo znači, jer je Ludbreg u kategoriji najrazvijenijih gradova i na neke natječaje ne bismo mogli aplicirati, što ćemo s ovim premostiti, kazao je Bilić.

16:00h
0
Foto: Ivan Balija
Dubravko Bilić // Foto: Ivan Balija

Odlukom Gradskog vijeća od 10. rujna, Grad Ludbreg postao je šire urbano područje grada Varaždina, odnosno dobio je status ITU grada te će moći koristiti sredstva ITU mehanizma za nove projekte.

Rezultat je to Odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojom se pruža mogućnost urbanim središtima povući ogroman europski novac u financijskom razdoblju 2021.-2027.

– To je jedna od važnijih strateških odluka koje nas čekaju u sljedećem periodu kroz ITU mehanizam kako bi se još bolje mogli razvijati – kazao je tada Bilić.

ITU je skraćenica za Integrirana teritorijalna ulaganja, odnosno riječ je o mehanizmu koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

– Imamo pripremljeno nekoliko projekata koje dosad nismo imali gdje aplicirati, jer smo previše razvijeni, a neke od njih ćemo financirati upravo kroz ovaj mehanizam – rekao je Bilić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Sredstva se dodjeljuju za različita područja ulaganja, primjerice za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture, rekonstrukciju i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma, revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja, poboljšanje usluge javnog prijevoza, mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, mjere borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i sličnog.

– Grad Varaždin postaje nositelj za sjevernu Hrvatsku i odgovoran je da, u skladu sa strategijom i izborom ostalih jedinica lokalne samouprave, općina i gradova, kroz ITU mehanizam provodi sve europske projekte u ime cijelog područja – pojasnio je Bilić.

U projektu je 13 gradova i općina u Varaždinskoj županiji koji će zajedno na raspolaganju imati preko 20 milijardi eura.

– Varaždinu ide 70 posto sredstava, a 30 % je raspoređeno na partnere – kazao je.

Prema njegovim riječima, kada se za to steknu uvjeti, Grad Ludbreg najprije će prijaviti projekt pretvaranja velikog kompleksa bivše ciglane, koji je danas zapuštena šikara, u Muzej industrijske baštine, jer je pogodan za razvoj kulturnog turizma.

– Radit će se priča oko ludbreškog pretpovijesnog vunastog nosoroga – Erike i drugih životinja koje su živjele na ovom području u vrijeme Pleistocena – kazao je Bilić.

Foto: Tomica Letina

Bivša Ciglana nalazi se na zahvalnom položaju, u Vinogradima Ludbreškim, nedaleko od samog centra Ludbrega. S visokim dimnjakom i tunelima za pečenje cigle označila je, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, razvoj industrije u Ludbregu.

Putem projekta, planira se, tamo, smjestiti etnološki muzej, izložba vezana uz dugogodišnju povijest ciglane s prikazom rada opekarskih proizvoda te alatima koji su se koristili u proizvodnji, priređivati likovne i lončarske radionice, zatim radionice pletenja i tkanja te arheološke radionice.

Dakle, cilj je očuvati industrijsku baštinu, odnosno sačuvati taj vrijedan spomenik povijesti i industrijalizacije Ludbrega koji nije u funkciji. Podsjećamo, ciglanu je 1917. godine osnovao Đuro Kerstner čime kreće bogata povijest unutar građevine koja se želi spasiti.

– Ovaj status ITU nam mnogo znači, jer je Ludbreg u kategoriji najrazvijenijih gradova i na neke natječaje ne bismo mogli aplicirati, što ćemo s ovim premostiti – kazao je Bilić.

Inače, status ITU gradova zasad ima sedam najvećih urbanih središta, odnosno Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Osim Varaždina, uskoro će im se pridružiti i Koprivnica, Čakovec, Krapina, Virovitica te još nekoliko županijskih središta.

Ciglana // Foto: Tomica Letina