gradsko vijeće

Ludbreg kroz ITU mehanizam želi do sredstava iz EU, uređuje se autokamp, a uskoro kreću radovi i na kampu za šatore

Mandat na mirovanje iz osobnih razloga stavio je nezavisni Igor Franolić, a izabranog vijećnika zamijenio je Silvije Kutle.

18:07h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gradsko vijeće Grada Ludbrega jučer je održalo 3. sjednicu. Na aktualnome satu postavljena su brojna pitanja, pa su se vijećnici, tako, dotaknuli projekta Bike parka, pedijatrijske ambulante, obrazovanja, problematike odvijanja prometa, igrališta kod ludbreške osnovne škole, komunalnih problema i drugih tema.

Vijećnik HNS-a Zlatko Sova usmjerio je pitanje na prisutnost divljih odlagališta smeća oko Bednje, u Ludbreškim Vinogradima, kod pruge u Sigecu Ludbreškom te upitao kako one koji rade probleme pravno sankcionirati. Rješenja na vidiku nema.

Nezavisnu Macu Jančić zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja autokampa i bazena.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Autokamp je u fazi uređenja, formirane su čestice, stigla je sanitarna oprema. Uskoro očekujemo postavljanje, ograđivanje i prve prezentacijske aktivnosti, a na proljeće, nadamo se, i prve goste. Pored kampa, a to je kamp-odmorište za kampere kombije, ne za kamp-kućice, izgradili smo na pristupu Otoku još dvije pozicije za kampere s prostorom za pražnjenje toaleta. Taj projekt je vezan s mađarskim SAINT MARTIN-om i uskoro će biti prezentirani još neki turistički proizvodi, poput hodočasničke staze po ludbreškim vinogradima koja će povezati Svetište, svetog Vinka i svetog Martina s drugim turističkim sadržajima – pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Na Otoku mladosti je uređen i kamp za šatore.

– Zamislili smo ga kao izviđački kamp koji je testiran s belgijskim izviđačima koji su oduševljeni. Podnijeli smo zahtjev za lokacijskom dozvolom, s obzirom da je tamo jedan dio zemljišta državni, kako bismo kroz lokacijsku dozvolu riješili taj suvlasnički dio. Do proljeća bismo tako trebali imati dozvolu i krenuti s radovima – pojasnio je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Mandat na mirovanje iz osobnih razloga stavio je nezavisni Igor Franolić, a izabranog vijećnika zamijenio je Silvije Kutle.

Na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je sudjelovalo svih 13 vijećnika, jednoglasno je potvrđen Prijedlog odluke o davanju pozitivnog mišljenja o ulasku u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina.

Naime, Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Grad Varaždin s okolnim područjem utvrđuje se područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Njegov je osnovni cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova.

– To je jedna od važnijih strateških odluka koje nas čekaju u sljedećem periodu kroz ITU mehanizam kako bi se još bolje mogli razvijati koristeći sredstva Europske unije – kazao je Bilić, a vijećnik NS Reformisti Krešimir Horvat je iskazao zadovoljstvo da se grad Ludbreg uključio, jer se zbog indexa razvijenosti ne može javiti na neke natječaje.

Uključivanjem Grada Ludbrega u veće urbano područje ostvarila bi se platforma koja bi omogućila javnom, poslovnom i civilnom sektoru povlačenje sredstva iz tematski različitih EU fondova, a što omogućava veći iznos financijskih sredstava te mogućnost prijave na veći broj natječaja.

Vijećnici su izglasali pozitivno i izvješće o radu gradonačelnika.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Također su jednoglasno usvojene odluke o imenovanju povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega, prijedlog rješenja o imenovanju predsjednika i jedne članice upravnog vijeća CZKI Dragutin Novak, zatim o imenovanju predsjednice i dva člana upravnog vijeća DV Radost, o razrješenju i imenovanju člana gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Prijedlog zaključka o usvajanju izvješća o provedbi plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Ludbrega za 2020. godinu isto tako je jednoglasno usvojen, kao i Izvedbeni plan akcije – Grad Ludbreg prijatelj djece.

Financijsko izvješće Lucere za 2021. jednoglasno je prihvaćeno sa svih 11 vijećnika koji su trenutno bili na sjednici dok je Financijsko izvješće Lukoma za 2021. godinu prihvaćeno s deset glasova za i jednim suzdržanim.