Povijesni projekt

Ludbreg postaje postajom na tematskoj ruti Zrinski-Sulejman

12:48h
0
MG
Ludbreg je dio povijesne rute // Foto: Matija Gudlin

Namjera je označiti mjesto za informiranje turista, pa se u Turističkoj zajednici Grada Ludbrega mogu dobiti detaljnije informacije i promidžebeni materijali o tematskom putu.

Ludbreg je jedna od postaja na tematskoj ruti vezanoj uz osmanlijska osvjanja i otpor Nikole Zrinskog istima.

Tematski put Zrinski-Sulejman kroz Hrvatsku i Mađarsku ruta je koja vodi od ušća dviju srednjoeuropskih rijeka Drave i Mure, preko zelenih brežuljaka Međimurja i Podravine pa sve do plodnih nizina Podunavlja, Slavonije i Baranje.

U sklopu projekta, tijekom mjeseca studenog predviđeno je postavljanje informacijskih ploča u mjestima na ruti, a jedno od tih mjesta jei  Ludbreg. Namjera je označiti mjesto za informiranje turista, pa se u Turističkoj zajednici Grada Ludbrega mogu dobiti detaljnije informacije i promidžebeni materijali o tematskom putu.

Ovim su putem vojnici moćnog Osmanskog carstva po nalogu cara Sulejmana Veličanstvenog, davne 1526. godine osvojili hrvatsko Podunavlje i Osijek, nastojali pokoriti ostatak srednjovjekovne Hrvatske i Ugarske te doći do Beča.

Međutim, na zapadu Baranje naišavši na žestok otpor hrabrih branitelja utvrde Siget i njihovog vojskovođe hrvatsko-mađarskog grofa Nikole IV. Zrinskog, morali su odustati. Unatoč veličanstvenoj bitci kod Sigeta 8.rujna 1566., Osmanlije su u kraju između Baranje i Podunavlja na istoku te Međimurja i Podravine na zapadu, ostali sve do 1687.godine što cijelom području danas daje specifičan identitet, a koji se najjasnije ogleda u gastronomiji s utjecajima iz mađarske, hrvatske, turske te austrijske kuhinje.

U europskom projektu Tematski put Zrinski – Sulejman (Podravinom i Podunavljem u Hrvatskoj i Mađarskoj) Turistička zajednica grada Osijeka partner je mađarskom gradu Szigetvaru , a ostali partneri su Grad Osijek i Općina Darda.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW