NAJPODUZETNIJI

Ludbreg u vrhu države po korištenju EU fondova, povukli preko 100 milijuna kuna, polovicu proračuna čine EU sredstva

Očito je kako se Ludbreg kroz proteklih par godina isprofilirao kao jedan od najpoduzetnijih i najaktivnijih gradova kada je riječ o povlačenju EU novca, u ovu su godinu ušli s proračunom od 62 milijuna kuna od kojih polovicu čine EU sredstva, a do sada su povukli preko 100 milijuna kuna.

19:00h
0
Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin

Grad Ludbreg jedan je od gradova pri samom vrhu kada se govori o uspješnom povlačenju EU sredstava – prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna Grad Ludbreg je rekorder kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava per capita te je drugu godinu za redom prvak kada se gleda petogodišnje razdoblje, dok je u našem istraživanju najboljih gradova osigurao titulu ‘vicešampiona EU fondova’, piše Gradonačelnik.hr.

Očito je kako se Ludbreg kroz proteklih par godina isprofilirao kao jedan od najpoduzetnijih i najaktivnijih gradova kada je riječ o povlačenju EU novca, u ovu su godinu ušli s proračunom od 62 milijuna kuna od kojih polovicu čine EU sredstva, a do sada su povukli preko 100 milijuna kuna.

Kada je Dubravko Bilić 2013. godine preuzeo dužnost gradonačelnika dočekao ga je dug od 6 milijuna kuna te je, umjesto da je smanjio financiranje svih usluga građanima, pokrenuo odsjek za EU projekte. Aktivirali su imovinu, zaposlili mlade i poduzetne djelatnike, a otada su postali jedan od najboljih gradova u zemlji kada je riječ o EU fondovima. Tako su, kada se gleda petogodišnje razdoblje, ostali na samom vrhu ostvarenih sredstava per capita – povlačili su prosječno 554 kune po stanovniku godišnje.

Samo su ove godine prijavili projekte vrijedne 18 milijuna kuna, a najveći su fokus stavili na ekologiju, zaštitu okoliša te pravilno i učinkovito gospodarenje otpadom, što je u većini hrvatskih gradova tek u začecima.

Sanirali su odlagalište otpada, u što su uložili 30 milijuna kuna, a osigurali su svojim sugrađanima i reciklažno dvorište vrijedno 5 milijuna.

– Stvoren je cijeli sustav brige o zbrinjavanju otpada, a zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama i provedenim europskim projektima Grad Ludbreg nije dobio poticajnu naknadu za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, odnosno kaznu te naši građani ne moraju strahovati od povećanja cijena – rekao nam je gradonačenik Dubravko Bilić.

Foto: Grad Ludbreg

Uz to provode i projekt O okolišu se pobrini i otpad zbrini kojim žele osvijestiti i educirati građane o pravilnom i ekološki boljem zbrinjavanju otpada. No, najveći projekt u Gradu Ludbregu je projekt aglomeracije. Vrijedan je 350 milijuna kuna, od kojih je udio Grada 15 milijuna. Osim eko projekata i aglomeracije, Ludbreg EU novcima želi svojim najmlađim sugrađanima poboljšati i uvjete tijekom predškolskog obrazovanja pa su tako dogradili Dječji vrtić Radost, a okrenuli su se i prema turizmu.

Uređuju Arheološki park Iovia, a projekt je vrijedan 17 milijuna kuna, od čega je preko 14 milijuna europskih kuna, sve kako bi postali prepoznatljivo turističko odredište kontinentalne Hrvatske. Još jedan projekt koji cilja na povećanje broja turista je i Happy bike, vrijedan 7,8 milijuna kuna, kojim se unaprijeđuje biciklistička infrastruktura. Osigurali su i sredstva za uvođenje široko pojasnog interneta te je projekt vrijedan 25 milijuna kuna.

čitam...