Projekt

Ludbreg započinje gradnju arheološkog parka, Dubravko Bilić: Cilj nam je postati prepoznatljivo turističko odredište u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Projekt uređenja arheološkog parka i popratnih sadržaja, službenog naziva Unapređenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine grada Ludbreg vrijedan je 17 milijuna kuna od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od preko 14 milijuna kuna. Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković.

10:17h
0
Ludbreg, kompleks, arheološki park

Čitav kompleks arheološkog nalazišta u samom središtu grada uskoro će postati još jedna vrijedna turistička atrakcija grada.

Grad Ludbreg, popularno nazvan Centar svijeta, nadaleko je poznat kao grad svetišta u koji se godišnje slijevaju brojni vjernici, hodočasnici i turisti. Kako bi postao odredište privlačno još većem broju gostiju, provodi se projekt s ciljem transformacije Ludbrega u kulturno-turističku destinaciju sa spletom sadržaja i ponuda koje će zadovoljiti različite potrebe turista te posjetitelje motivirane vjerom. Projekt će sasvim sigurno pozitivno utjecati na gospodarska, društvena i kulturna kretanja.

Projekt uređenja arheološkog parka i popratnih sadržaja, službenog naziva Unapređenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine grada Ludbreg vrijedan je 17 milijuna kuna od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od preko 14 milijuna kuna. Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković.

– Ovo je za Ludbreg iznimno važan projekt jer pokazuje i dokazuje kontinuitet života na ovome prostoru još od davnih rimskih vremena. Cilj nam je postati prepoznatljivo turističko odredište u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i zanimljivo odredište različitim dobnim uzrastima, od djece nadalje – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Stručnoj javnosti Ludbreg je poznat još od davnih dana. Prva sondažna istraživanja proveo je Arheološki muzej u Zagrebu tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina.

– Projekt omogućuje aktivnije uključivanje posjetitelja u lokalnu kulturu, a nama je posebno zanimljivo jer se otvara mogućnost osmišljavanja programa za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koji će na zabavan i praktičan način učiti o antičkoj kulturi. Osim nastanka samog arheološkog parka, projekt obuhvaća ulaganje u obnovu crkve, uređenje šetnice, zanatskog trga i hotela Crnković – objasnila je Erina Stančin, voditeljica projekta.

Uređenje Arheološkog parka Iovia-Ludbreg obuhvaća infrastrukturne radove izgradnje Kuće Smođi, uređenje muzejskog postava te uređenje arheološkog nalazišta Vrt Somođi. Župna Crkva svetog Trojstva kao središnja i najvažnija točka ludbreškog svetišta također je uključena u projekt kroz koji će se obnoviti fasada i uspostaviti sustav praćenja posjetitelja. U hotelu Crnković u tijeku je uređenje soba i depandansi, a povećanjem broja soba i ležajeva povećat će se smještajni kapacitet na području grada Ludbrega. Posebna zanimljivost bit će i zanatski trg koji će imati promotivnu i edukativnu funkciju te će poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, OPG-ova i udruga čiji će se proizvodi predstavljati na njemu. U sklopu projekta bit će uređena i nova šetnica, ukupne dužine 1300 metara, a povezivat će postojeće i buduće kulturne i turističke sadržaje. Šetnica će ujedno imati i informativnu te edukativnu funkciju.

-Jedina postojeća građevina, Kuća Somođi je srušena, a novi objekt koji će se izgraditi služit će kao višenamjenski objekt bruto površine 670,79 m² i kapaciteta 150 posjetitelja. Osim turističke zajednice i suvenirnice, u sjevernom dijelu objekta nalazit će se izložbeni postav, u kojem će se kroz arheološke nalaze interpretirati povijest Ludbrega od prapovijesti do suvremenosti. U južnom dijelu objekta, multimedijalni prezentacijski prostor, bit će prikazan istraženi dio rimske Jovije kroz interaktivne modele. U podrumu i na prvoj etaži bit će smješteni multifunkcionalni prostori – rekla je Erina Stančin, voditeljica projekta.

Radovi na budućem arheološkom parku u punom su jeku, a otvaranje se očekuje 2020. godine.

čitam...