očuvanje ekosustava

Ludbreški bonsaisti kod Kalnika zasadili 300 sadnica hrasta kitnjaka

Bonsai udruga Sjeverozapad osnovana je prije godinu dana i okuplja članove iz četiri sjeverozapadne hrvatske županije.

12:24h
0
Foto: Grad Ludbreg

Proteklog vikenda članovi ludbreške Bonsai udruge Sjeverozapad sudjelovali su u akciji sadnje drveća u suradnji s Hrvatskim šumama (UŠP Koprivnica, Šumarija Ludbreg) na
području Kalnika. Radi se o pošumljavanju (popunjavanju) površina na kojima su u prethodnom periodu posječene kulture smreke uništene smrekovim potkornjakom. Sadnja je provedena u sklopu akcije Hrvatskih šuma Dani zajedničke sadnje, a uklopila se u to i kampanja Zasadi stablo, ne budi panj! koja se trenutno provodi diljem Hrvatske.

Bonsai udruga Sjeverozapad osnovana je prije godinu dana i okuplja članove iz četiri sjeverozapadne županije. Zbog epidemioloških mjera gotovo sve aktivnosti u protekloj godini su bile odgođene ili otkazane. Iako je udruga hobistička, jer se njihovi članovi bave uzgojem i oblikovanjem bonsai drveća, vizija je da djeluje i na području ekologije i očuvanja prirode. Stoga je jedna prvih aktivnosti kojima su otvorili godinu upravo ova akcija.

– Bonsai je “drvo u posudi”, minijaturno stablo, živa skulptura koja svojim karakteristikama dočarava izgled odraslog stabla. Kao i kod velikog drveća, potrebne su godine da bi drvo postiglo željene karakteristike i formu. Stoga je vrlina svakog bonsaista strpljivost. U svakom slučaju, mi smo ljubitelji drveća, šuma, prirode uopće. Kroz svoj hobi učimo puno o životu drveća, upoznajemo ga i na poseban način poštujemo i njegujemo. Stoga je logično da nam ovakve dobrovoljne akcije sadnje šume pričinjavaju zadovoljstvo. Dok u svojim kućnim bonsai vrtovima uzgajamo minijaturnu šumu, ovo je prilika da djelujemo na širem planu. Zahvaljujem upravitelju ludbreške Šumarije, Gabrijelu Horvatu, što je u našoj udruzi prepoznao vrijedne suradnike i osigurao nam priliku i logistiku da ovu akciju zajednički provedemo – rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik udruge bonsaista.

Hrvatske šume gotovo cijele godine organiziraju akcije sadnje. Ova suradnja bila je dogovarana za jesen 2020. no tek se sada, dolaskom proljeća, ukazala prilika da se akcija napokon provede.

– Kao javni šumoposjednik, osim gospodarenja državnim šumama, obavljaju i javnu funkciju u smislu edukacije javnosti o važnosti šuma i šumskih ekosustava, ukazuju na važnost ispravnog gospodarenja šumama kako bi one bile biološki održive, gospodarski isplative, društveno korisne i svakako korisne lokalnoj zajednici. U tom se radu koriste znanstvene osnove, stručna znanja, ali i višestoljetna uspješna tradicija gospodarenja šumama. Rezultat su gospodarski visokovrijedne, biološki stabilne i dugoročno održive državne šume. Javnost vrlo često u tome ne prepoznaje vrijednost, već vođena emocijama i nedovoljnim znanjem, sa strahom ili nevjericom reagira na neke zahvate u i na šumi.

Smisao ovakvih akcija je upoznati građane da mogu doći u šumu, upoznati ju, ali i dati svoj obol simboličnom sadnjom biljaka. Važnost ovakvih terenskih akcija je da ljudi osjete teren, šumu, biljčicu, da vlastitim nogama dođu do mjesta sadnje kako bi lakše razumjeli šumara u radu. To otvara mnoge mogućnosti za daljnju suradnju i da smo u svakom trenutku na raspolaganju žiteljima – rekao je upravitelj ludbreške šumarije Gabrijel Horvat.

U ovoj akciji sadnje, bonsaisti su uz podršku stručne suradnice za uzgajanje šuma u UŠP Koprivnica Marije Gužvinec i lugara u reviru Kalnik Josipa Novosela na području Gabrinovca, u G. J. Kalnik (odjel/odsjek 51/e i f), zasadili 300 sadnica hrasta kitnjaka (Quercus petraea).

Želja je sudionika da se započeta suradnja nastavi te da se slična akcija postane tradicionalna.

Foto: Grad Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg