Financijska injekcija

Indijci u ludbreški Lukaps ulažu 30 milijuna eura

06:30h
0
Lukapsov pogon u Ludbregu // Foto: ACG-lukaps.com

Ulaganjem u tehnologiju, upeterostručit će količinu proizvodnje – rekao je Dubravko Bilić.

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Sandeep Kumar, bio je u radnom je posjetu gradu Ludbregu te se sastao s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem.

Razgovarali su o daljnjim mogućnostima poslovnih ulaganja u ludbreški ACG Lukaps, vodećeg proizvođača tvrdih želatinskih kapsula u Europi, koji je u vlasništvu indijskog koncerna.

– Samo ove godine u planu imaju ulaganje  preko 30 milijuna eura u modernizaciju proizvodnje. Ulaganjem u tehnologiju, upeterostručit će količinu proizvodnje – rekao je Dubravko Bilić.

Dubravko Bilić i indijski veleposlanik Nj. E. Sandeep Kumar// Foto: Ludbreg.hr
Dubravko Bilić i indijski veleposlanik Nj. E. Sandeep Kumar// Foto: Ludbreg.hr

S ulaganjima su počeli prošle godine, ove će se godine intezivirati, a sljedeće privesti kraju. Lukaps trenutno zapošljava dvjestotinjak radnika, a nova će ulaganja donijeti i nova radna mjesta te povećati profit.

– Veleposlanik je dobro upoznat s Ludbregom i ovdašnjim gospodarskim prilikama, a međusobna dobra suradnja nam je od izuzetne važnosti – objasnio je Bilić te napomenuo da je ovo ulaganje jedno od većih investicija u Hrvatskoj.

Osim toga, u Lukapsu razmišljalju i o drugoj vrsti proizvodnje u Ludbregu, a riječ je o blisterima ili ambalaži za kapsule i tablete.

– Za taj su dio proizvodnje već tražili prikladan prostor, no ipak se na tako nešto moraju odvažiti, jer im je već navedena investicija velik zalogaj – tvrdi Bilić.

Ovaj je susret s indijskim veleposlanikom, prema njegovim riječima, samo dio gospodarskog kotača koji će se, kako se nadaju gradski čelnici, u skoroj budućnosti još uspješnije okretati. U tu svrhu valjalo je višegodišnju težnju o uređenoj zoni Sjever provesti u djelo.

Gradonačelnik Bilić osvrnuo se i na farmaceutsku tvrtku Farmal, u njemačkom vlasništvu, iz koje su nedavno najavili gašenje poslovanja u Ludbregu.

– Oni se bore da Farmal opstane u Ludbregu i da ostanu na hrvatskom tržištu, a postoji i opcija da krenu u prozvodnju lijekova. Puno su uložili u prostor i zaista je šteta da sve to propadne – objasnio je Bilić.

Izrazio je svoje zadovoljstvo što nova čelnica uprave Farmala dr. Vesna Bujas sjedi u Ludbregu što, prema njegovom mišljenju, govori o njihovoj težnji za opstankom.

– Za daljnji napredak gospodarstva grada Ludbrega poslovanje Lukapsa i Farmala od izuzetne je važnosti, jer pokreću tržište te zapošljavaju velik broj ljudi koji su dobro plaćeni – zaključuje Bilić.