11.2 C
Koprivnica
Nedjelja, 26. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjednica gradskog vijeća

Ludbreški vijećnici postavili brojna pitanja, dotaknuli su se aglomeracije, pedijatrije i kino-dvorane
L

Na 2. sjednici ludbreškog Gradskog vijeća, gradonačelnik Dubravko Bilić poželio novim vijećnicima puno uspjeha u radu i da ga obavljaju časno i u skladu s civilizacijskim normama.

Ne propustite

Uz poštivanje epidemioloških mjera, u vijećnici Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak nakon konstiturirajuće sjednice, održana je 2. sjednica ludbreškog Gradskog vijeća.

Započela je aktualnim satom. Vijećnicu Mariju Schubert zanimalo je pojašnjenje vezano za prometnu infrastrukturu županijske ceste Sigetec-Slokovec koja povezuje Ludbreg s Legradom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Bilo je razgovora da se ta cesta zbog opterećenja i sigurnosti modernizira na način da se poveća, prije svega, sigurnost pješaka gradnjom biciklističke, odnosno pješačke staze skroz od semafora u Sigecu pa do izlaska iz Slokovca. Postoji projekt koji je napravio grad Ludbreg prema naselju Apatija, to je drugi odvojak županijske ceste prema Svetom Petru, Martiniću i Malom Bukovcu. Nadamo se boljoj suradnji s novim županom i da ćemo tu cestu uspjeti dovesti do sigurnosti. Poslat ćemo ponovni zahtjev da se ovaj problem pokuša riješiti što prije – odgovorio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

S obzirom da je na području Ludbrega uvedena pametna rasvjeta zanimalo ju je jesu li poznati podaci o uštedi troškova električne energije.

– Što se tiče uštede na razini javne rasvjete, prema našim podacima uštede se kreću između 60 i 70 posto. Sustav na koji smo uredili javnu rasvjetu bazirao se na europskom projektu i njime je obuhvaćeno nekoliko naselja. Odlučili smo krenuti dalje modelom financijskog leasinga i učinjeni poslovi su dio ovakvog angažmana, jer nismo željeli čekati neke nove europske projekte, htjeli smo smanjiti ekološko zagađenje starom javnom rasvjetom, a suvremenom poraditi na sigurnosti pješaka i vozača, i, naravno, smanjiti troškove javne rasvjete. Tako da se ova javna rasvjeta financira iz uštede koja je ostvarena uz funkcioniranje samog sustava – pojasnio je D. Bilić.

Postavljena pitanja o projektu aglomeracije i pedijatrijskoj ambulanti

Vijećnicu Anicu Happ zanimalo je kada će se početi provoditi Aglomeracija i kada će započeti izgradnja rotora u Kučanu Ludbreškom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Jedno i drugo je u nadležnosti institucija na koje ne utječe Grad Ludbreg. Trenutno čekamo da Europska komisija prihvati Europski plan za oporavak, jer je jedan od projekata koji je stavljen pred Europsku komisiju Aglomeracija Ludbreg. Što se tiče rotora, to je državna cesta D24, isto tako ovisimo o Hrvatskim cestama. Tu je i rotor Selnik koji je zbog tehničke pogreške vraćen na doradu, a investitor su mu isto Hrvatske ceste – pojasnio je Bilić.

Pedijatrijska ambulanta i funkcioniranje Doma zdravlja u Ludbregu je jedan od gorućih problema jer pedijatara nema, a i jako je teško doći do liječnika. SDP-ovu Kristinu Mirčetić Petrin zanimalo je hoće li se problem nedostatka pedijatra u Ludbregu riješiti.

– Sada problem rješavamo s pedijatrima iz bolnice u Čakovcu. S novim ravnateljem ili ravnateljicom ćemo obaviti kvalitetan razgovor i kao Grad smo spremni uskočiti – kazao je Bilić.

Povijest problema polupodzemnih spremnika

Dotaknula se podzemnih spremnika kod Ribičkog doma koji su uvijek puni, a smeća ima naokolo. Pitala je jesu li počinitelji nereda kažnjeni.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Što se tiče polupodzemnih spremnika, povijest tog problema je dosta duga, imamo ih na šest lokacija iz jednog projekta i na dvije lokacije iz drugog. Njihovo funkcioniranje je veliki trošak za sve građane, s obzirom da su nabavljeni iz europskog projekta te su besplatni i u njih otpad može odložiti bilo tko. Spremnici koji se nalaze na području Ludbreških Vinograda ne ispunjavaju svoju svrhu, jer su postali mala reciklažna dvorišta ili ilegalna odlagališta otpada. U sljedećem periodu ćemo morati razmisliti kako pristupiti rješavanju ovog problema. Uveli smo i videonadzor, naplatili kazne, no problem ostaje i zabrinjava da su svi korisnici, koji su snimljeni, izvan područja grada Ludbrega i ne plaćaju uslugu odvoza otpada – rekao je Bilić.

Je li završena rekonstrukcija zgrade CZKI Dragutin Novak i je li predviđeno uređenje kino-dvorane, koji su sadržaji predviđeni na Otoku mladosti te kada je planiran završetak radova, pitala je Gordana Loparić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Prošle godine donijeli smo odluku da se, ne čekajući natječaje, nastavi s radovima i da se uredi kino-dvorana i te se dodatno dovede svrsi unutarnji dio. To bi trebalo stajati dva milijuna kuna, očekujemo početak radova u rujnu te da ćemo dobiti multifunkcionalnu kino-dvoranu. Trenutačno se radi na uređenju japanskog parka, postavljen je ždral, očekujemo posjet japanske ambasadorice krajem ovog mjeseca. Uređeno je i dječje igralište, a na prijedlog udruga radi se na projektu amfiteatra – pojasnio je Bilić kako će sve oživjeti.

Krešimir Horvat iz NS Reformisti uputio je pitanje nastavno na pješačke staze kroz Sigetec i Slokovec, odnosno gdje je trebala ići cijev od kanalizacije.

– Cijev je ispod zemlje i ne smeta kamionima, ali djeca hodaju po kolniku i zbog toga smo inzistirali da se taj projekt napravi. Smatram da je trebalo krenuti u ovaj projekt bez obzira na cijevi. Važno je da su djeca sigurnija, a kanalizacija će se napraviti – odgovorio je Bilić.

O novome vrtiću koji bi Ludbreg trebao dobiti do kraja godine, kao i kupovini nekretnine kod starog mlina gdje bi trebala doći nova knjižnica pisali smo ovdje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

LENTULIS

FOTO Dejan i Melita stan u središtu Virja prenamijenili u spa oazu s četiri zvjezdice, gostima nude biljar, VR naočale i sve za uživanje:...

Priča o ruralnom turizmu u Podravini sve se više kotrlja i sve više ljudi odlučuje se turistima ponuditi smještaj....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti