osposobljavanje

Ludbrešku regiju čuva novih 58 vatrogasaca

Različiti novi oblici osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova najavljeni su za prvu polovicu 2022. godine.

10:18h
0
Foto: Stjepan Kovaček

Vatrogasci ludbreške regije svoje su zajedništvo i htijenje za razvojem iskazali organiziravši po broju polaznika rekordan program osposobljavanja za temeljno zvanje “vatrogasac”.

Naime, već niz posljednjih godina pripadnici DVD-ova s područja Grada Ludbrega te okolnih općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec zajednički sudjeluju u ovoj prvoj i iznimno važnoj stepenici pri ulasku novih članova u redove vatrogasne operative. Uz proveden liječnički pregled za obavljanje vatrogasnih zadaća, oni polaganjem ovog ispita stječu pravo sudjelovanja u vatrogasnim intervencijama i drugim operativnim aktivnostima vatrogasnih postrojbi.

Prošle zime osposobljavanje nije provedeno zbog propisanih epidemioloških mjera, stoga ne čudi ovogodišnji rekordan broj od čak 73 kandidata za stjecanje svog prvog vatrogasnog zvanja. Kroz dvomjesečna intenzivna predavanja polaznici iz spomenutih pet sredina, uz kolege iz DVD-a Ljubešćica, prošli su u dvije grupe. Putem teorijskih predavanja i praktičnih vježbi iz sedam predmeta stekli su znanja i vještine čija je provjera organizirana na samom izmaku 2021. godine.

Foto: vatrogastvo.hr

Uz koordinaciju od strane Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, programom edukacije upravljali su dugogodišnji vatrogasni zapovjednici i predavači s područja ludbreške regije, Jurica Havaić iz VZG Ludbreg i Stjepan Kovaček iz VZO Sveti Đurđ.

Da program osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca već na prvoj razini nije lagan, dokazuje 15 polaznika koji ove godine nisu stekli novo zvanje. Među 58 polaznika koji već danas ponosno ističu svoju osposobljenost za zahtjevne vatrogasne zadaće njih 17 je iz VZO Martijanec, 14 iz VZO Sveti Đurđ, po deset iz VZG Ludbreg i VZO Mali Bukovec te sedam iz DVD-a Ljubešćica.

Nakon završnog ispita nove kolege pozdravio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, pohvalivši organizaciju cjelokupnog programa, kao i interes polaznika za ovo humano zanimanje.

Različiti novi oblici osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova najavljeni su za prvu polovicu 2022. godine, a u konstantnoj edukaciji će zasigurno pomoći i pokazne vježbe u kojima se simuliraju događaji koji iziskuju požrtvovnost, prisebnost i nadasve znatnu količinu stručnog vatrogasnog znanja potrebnog za spašavanje ljudskih života i imovine.