PRIRODNI FENOMEN

Ludbrežane iznenadile 65 milijuna stare kamene kugle ispred Gradske uprave

Nastale taloženjem pijeska i učvršćivanjem u stijenu posredstvom kemijskih reakcija. Kugle mogu biti različitih oblika, sastava, materijala i težine, kaže Jelena Koprek, arheologinja u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak Ludbreg.

14:03h
0
Foto: Grad Ludbreg

Kamene kugle nedavno smještene na prostoru ispred Gradske uprave iznenadile su Ludbrežane. Riječ je o kuglama koje su pronađene na području Grada Ludbrega u tijeku izgradnje šumskih puteva na Poljanskom.

– Radi se o kuglama starim oko 65 milijuna godina koje su nastale taloženjem pijeska i učvršćivanjem u stijenu posredstvom kemijskih reakcija. Kugle mogu biti različitih oblika, sastava, materijala i težine – kaže Jelena Koprek, arheologinja u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak Ludbreg.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je kako je ovo privremena lokacija za kugle.

– Pred nama je prijava velikog i zanimljivog projekta Zaštita i revitalizacija industrijske baštine – Ciglana Ludbreg u kojem je predviđeno postavljanje i pronađenih kugli. Ovim projektom potaknuli bismo razvoj kulturnog turizma koji nije samo velika globalna industrija koja donosi dohodak, već i potpora nacionalnom identitetu i sredstvo za očuvanje kulturne baštine. Neki smatraju da upravo kulturni turizam predstavlja najbolji model za lokalni razvoj. Mi smo grad impresivne povijesti što dokazuje i pronalazak ovih kugli te vjerujem kako ćemo ovim projektom to i potvrditi – rekao je gradonačelnik Bilić.

Najviše ovakvih kugli za sada je otkriveno na prostoru Moslavačke gore i na području Vrgorca kod Ploča.

– Ministarstvo kulture je Vrgoračke kugle proglasilo zaštićenom kulturnom vrijednošću. Kako bi se zaštitilo ovaj prirodni fenomen potrebno je provesti sva istraživanja te obavijestiti Geološko-paleontološki zavod te Ministarstvo kulture kako bi se pokrenuo sam postupak zaštite – zaključuje J. Koprek.

Foto: Grad Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg

čitam...