Ludens teatar organizira Vikend amaterskog kazališta u Domu mladih

17:16h
0
Ekipa Dramskog studija Ludens teatra // foto: Ivan Brkić

Kako preživjeti srednju školu prva je amaterska predstava Dramskog studija Ludens teatra. Upravo nju će koprivnička publika imati prilike vidjeti u petak, 11. lipnja s početkom u 20 sati u dvorani Doma mladih.

– Ludens studio krenuo je s radom u listopadu prošle godine i to pod vodstvom dramske pedagoginje Martine Trešćec. U prvoj godini kao polaznike smo upisivali samo srednjoškolce, a proces je kroz to razdoblje vodio od upoznavanja polaznika, vježbi zagrijavanja, osvještavanja tijela i glasa te slušanja partnera i naglašavanja važnosti timskog rada, preko improvizacija i ciljanih improvizacija, do nastanka teksta i postavljanja predstave na scenu – istaknuo je Sven Šestak, izvršni producent Ludens teatra.

Dodao je i kako se neki od polaznika već marljivo pripremaju za prijemni ispit na Akademiji dramske umjetnosti (odsjek gluma) te se nadaju kako će od jeseni imati nove mlade koprivničke glumačke nade koji rade prve korake u svijetu profesionalnog bavljenja kazalištem. Od jeseni pak Ludens studio planira širenje rada na sve uzraste, a upisi će se održavati krajem rujna o čemu će pravodobno obavijestiti sve zainteresirane.

Šestak se osvrnuo i na predstavu koju su polaznici studija pripremili, a ona je nastala iz improvizacija na temu problema s kojima se susreću mladi koprivnički srednjoškolci. To su ljubav, uspjeh u školi, alkohol, droga i sl.; a polaznici su sami davali inicijativu za probleme koje imaju potrebu izraziti na sceni, tako da su zajednički osmišljavali predstavu.

Predstava traje otprilike 60 minuta, ulaz je slobodan, a u nedjelju, 13. lipnja, također s početkom u 20 sati, bit će prikazana i prva amaterska predstava udruge kazališnih amatera Gradskog kazališta Đurđevac. Riječ je o predstavi pod nazivom Kidam od svoje žene, Raya Cooneya, a radi se o taksistu Ivanu Kovaču koji vodi dvostruki život sa dvije supruge, Dalmatinkom Maricom i našom Baricom. Uredno je usklađivao smjene, dok jednog dana nije slučajno završio u bolnici. Policija i bolnica pomiješale su dvije njegove adrese. Obje su supruge doznale da je imao nezgodu, ali doznat će i puno više. Kako je situacija dosegla vrhunac i kako je završila za jadnoga Ivana, pogledajte u urnebesnoj komediji.

– Već pri osnivanju đurđevačkih kazališnih amatera uspostavili smo lijep kontakt. Drago nam je da se kroz našu županiju širi interes za kazališno djelovanje i da se uspostavlja komunikacija između gradova po tom pitanju – istaknuo je Šestak.

Cijena ulaznice je samo 15 kuna, obzirom na to da se radi o amaterskoj predstavi, a organizatori mole sve zainteresirane da dođu podržati i naše i đurđevačke mlade amatere te njihove prve projekte.