Ometa glumce i publiku

Ludensovci se požalili na buku obližnjih kafića i iritantno zavijanje alarma

07:00h
0
Sven Šestak // foto: Koprivnica.net (arhiva)
Sven Šestak // Foto: arhiva

Nečiji alarm zna tuliti čak do pet minuta, što je vrlo intenzivan i prilično iritantan zvuk, što su neprikladni uvjeti za kazalište, izjavio je Sven Šestak, izvršni producent Ludensa.

Koprivničko kazalište Ludens teatar, koje je protekle subote predstavom Shirley Valentine u atriju Doma mladih, otvorilo još jedno Ljeto u Ludensu, ponovno se susrelo s problemima koji ih učestalo prate svake sezone kazališta na otvorenom.

– U šest godina festivala namjera nam je pokazati kako kazalište nije samo klasičan prostor dvorane nego je ono, kao i predstava, mnogo više od pozornice s glumcem i gledališta s publikom. Na žalost, naša namjera ponekad je ometenena bukom obližnjih kafića i alarma, što čini problem zbog kojeg naši vjerni posjetitelji ne mogu uživati u pričanju priče pod zvjezdanim nebom – kažu iz Ludensa.

Ludens se svojim radom postavio visoko u poretku neprofitnih kazališta, te u devet sezona okupio vjernu publiku. Iako, kako iz Ludensa tvrde, kulturni sadržaji nisu jedini koji odgajaju zajednicu, odličan odaziv publike pokazuje da su potrebe dijela zajednice zadovoljene. Ovog puta se radilo o svega dvjestotinjak ljubitelja kazališta, a iz kazališta ističu da je potrebno razumijevanje puno šireg spektra ljudi pa je problem s izvođenjem izvan dvorana upravo u tom širem spektru.

– Obratit ćemo se Gradu za pomoć, a porazgovarat ćemo i s vlasnicima kafića. Neki su odmah pozitivno reagirali, a do nekih još nismo uspjeli doći. Nitko još nije reagirao negativno. Također, nečiji alarm zna tuliti čak do pet minuta, što je vrlo intenzivan i prilično iritantan zvuk, što su neprikladni uvjeti za kazalište – izjavio je Sven Šestak, izvršni producent Ludensa.

Napomenuo je da ne žele nikome prijetiti nekim zakonskim mjerama, nego samo zamoliti za razumijevanje, kako bi kazalište imalo svojih sat vremena čarolije na otvorenom.

Poruka je Ludensa kako neće odustati u svojoj namjeri odgajanja zajednice i odgovaranja na njene potrebe, pružajući joj svoj program kako u zatvorenom, tako i na otvorenom.

– Nastavit ćemo raditi ono u čemu smo dobri i nije nam namjera da nas se gleda kao žrtveno janje. Ipak, morat ćemo poduzeti što je u našoj moći kako bismo onima koji cijene kazalište, više od pozadinske buke kojom smo svakodnevno opterećeni, omogućili da u njemu uživaju – kažu Ludensovci

Preostale četiri predstave Festivala na rasporedu su svake srpanjske subote u 21 sat.