europski projekt

Lukom nabavio specijalno komunalno vozilo za otpad, usluge će koristiti i okolne općine

Lukom je prvenstveno tvrtka Grada Ludbrega, ali s ovim kamionom planira proširiti djelatnost na susjedne općine i tako postati mala regionalna firma za zbrinjavanje otpada.

16:00h
0
Foto: Grad Ludbreg

Ludbreško komunalno poduzeće Lukom bogatije je od danas za novo specijalno komunalno vozilo.

Riječ je o novom kamionu Mercedes-Benz s posebnom nadogradnjom zapremine 16 kubičnih metara s potisnom pločom i razvijenim mehanizmom za podizanje i pražnjenje spremnika otpada.

Vrijednost vozila je 1.094.000 kuna bez PDV-a, a nabavljeno je u sklopu projekta Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada koji je sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 85 posto.

Za najpovoljnijeg ponuditelja, provedenom javnom nabavom, izabran je Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Novim vozilom će se unaprijediti sustav prikupljanja, prijevoza i odlaganja te daljnje obrade otpada, a koristit će se na administrativnom području Grada Ludbrega i okolnih općina kojima će Lukom d.o.o. na efikasniji način pružati usluge zbrinjavanja otpada. Cilj je prikupljanje pravilno odvojenog otpada čime se smanjuje količina otpada koji završava na odlagalištu.

Foto: Grad Ludbreg

– Danas smo jedan od gradova koji najviše razdvaja korisne sirovine iz kućnog otpada na kućnome pragu i na tome ćemo ustrajati u budućnosti. Blizu smo 50 % razdvajanja. Dosad nismo nijednom platili nikakve penale i kazne. Lukom je prvenstveno tvrtka Grada Ludbrega, ali s ovim kamionom planiramo proširiti djelatnost na susjedne općine i tako postati mala regionalna firma za zbrinjavanje otpada – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osim nabave komunalnog vozila i edukacije djelatnika, dosad je održana uvodna konferencija projekta, a također su izrađeni promotivni i edukativno-informativni materijali.

Buduća aktivnost je održavanje radionica za djecu u vrtićima i osnovnoj školi, koja će, osim edukativnih slikovnica i platnenih vrećica za bojanje, dobiti uvid u važnost pravilnog razvrstavanja otpada i kako ga stvarati manje. Djeca će, također, dobiti i male olovke sa sjemenkama biljke te tako učiti o važnosti sadnje drveća i biljaka.

Misija Lukoma je da se problematika otpada približi javnosti, posebno najmlađima, kako bi oni razvijali ispravne navike njegova razvrstavanja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost je 1.151.600 kuna, a iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancirano je 963.909,58 kuna, odnosno 85 posto ukupno prihvatljivih troškova u projektu.

Razdoblje provedbe je do veljače 2022. godine.

Foto: Grad Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg