Što mi znači knjižnica

Luna Varga iz Koprivničkih Bregi te Aleksandra Đuračić Zečević iz Đurđevca snimile su najbolji selfie u knjižnici

09:16h
0
Dobitnica nagrade // Foto: OŠ Koprivnički Bregi

Od prve tri nagrađene fotografije odabrana je jedna iz Đurđevca te jedna iz Koprivničkih Bregi, odnosno jedna iz narodne i jedna iz školske knjižnice.

U Mjesecu hrvatske knjige učenici su sudjelovali u natječaju Najbolji selfie u knjižnici na temu “Što mi znači knjižnica”. Na natječaj je pristiglo 86 fotografija 77 autora iz cijele Hrvatske,  a među pobjedničke tri čak dvije dolaze iz Koprivničko-križevačke županije.

Knjižnice, a posebice one narodne koje su namijenjene najširem krugu korisnika, danas su daleko odmakle od nekadašnjih stereotipnih predodžbi o mjestima gdje se samo čuvaju i posuđuju knjige. One su postale svojevrstan „treći prostor“, nakon obiteljskog doma i škole odnosno radnog mjesta, afirmirale su se kao mjesta okupljanja, druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za sve generacije; mjesta istraživanja, poticanja i izražavanja kreativnosti, ovladavanja i korištenja novim tehnologijama…

Dobitnica iz Đurđevca // Foto: Knjižnica Fran Galović
Dobitnica iz Đurđevca // Foto: Knjižnica Fran Galović

Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica odvijao se pod sloganom “Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno!” kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo, ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, nego i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.

Sa željom da se u svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica uključi i što više mladih, objavljen je nacionalni natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu “Što mi znači knjižnica”.

Među svim maštovitim i zanimljivim fotografijama koje se mogu pogledati na FB stranici Hrvatskoga knjižničarskoga društva, od prve tri nagrađene fotografije odabrana je jedna iz Đurđevca te jedna iz Koprivničkih Bregi, odnosno jedna iz narodne i jedna iz školske knjižnice.

Nagrade su osvojile korisnica Gradske knjižnice Đurđevac Aleksandra Đuračić Zečević, i učenica Osnovne škole Koprivnički Bregi Luna Varga, dok je još jedna nagrada otišla u Osijek. Uz zahvalnicu s otisnutom svojom nagrađenom fotografijom, autorice su kao nagradu primile i vrijedne knjige.

 

čitam...