hrvatsko - mađarska suradnja

M. Birčić: Turističkom rutom kroz tri županije privlačimo turiste

16:30h
0
Završna konferencija Tourism 4C // Foto: Matija Gudlin
Završna konferencija Tourism 4C // Foto: Matija Gudlin

Osnovni cilj projekta bio je uspostava zajedničke turističke rute u prekograničnom području koja obuhvaća Koprivničko-križevačku županiju, Varaždinsku županiju te mađarsku županiju Zala s ciljem stvaranja pretpostavki za osnivanje jednog klastera svih turističkih dionika, rekla je Melita Birčić, ravnateljica PORA-e.

Završna konferencija projekta Zajednička promocija pograničnog područja kao poželjne turističke destinacije Tourism4C održana je danas, u utorak, u koprivničkoj PORA-i Razvojnoj agenciji.

Melita Birčić // Foto: Matija Gudlin
Melita Birčić // Foto: Matija Gudlin

– Osnovni cilj projekta bio je uspostava zajedničke turističke rute u prekograničnom području koja obuhvaća Koprivničko-križevačku županiju, Varaždinsku županiju te mađarsku županiju Zala s ciljem stvaranja pretpostavki za osnivanje jednog klastera svih turističkih dionika – rekla je Melita Birčić, ravnateljica PORA-e.

Objasnila je kako je projekt koji je odobren iz prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska vrijednosti 100.000 eura započeo 1. svibnja prošle godine, a uz PORA-u provode ga Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala, Trgovačka i industrijska komora županije Zala i Hrvatska gospodarska komora Varaždin.

Andras Nagy // Foto: Matija Gudlin
Andras Nagy // Foto: Matija Gudlin

– Najvažnije što smo dobili projektom jest pokrenuta suradnja između turističkih dionika i na mađarskoj i na hrvatskoj strani i mislim da je to dobro za početak jedne uže suradnje. Trenutno je u fazi rekonstruiranja postojeći sustav mađarskog turizma stoga je ovo vrlo dobra inicijativa jer su se počeli povezivati svi turistički dionici što će zasigurno rezultirati dobrim odnosima – rekao je Andras Nagy, ravnatelj Zaklade Zala.

Glavni ciljevi ovog projekta su zajednički razvoj turističkih atrakcija u nedotaknutim pograničnim regijama, izrada kulturne i ruralne turističke ponude, razvoj seoskog i ruralnog turističkog menadžmenta te povećanje broja noćenja u partnerskim županijama.

Ruta ovih najznačajnijih turističkih destinacija između ostalih obuhvaća Kalnik, Molve, Hlebine, Šodericu, ušće rijeke Mure u rijeku Dravu, Zalakaros, Rezi, Lepoglavu, Trakošćan i Varaždinske toplice.

– Veselim se suradnji. Naša županija sigurno ima puno dodirnih točaka s Mađarskom što se tiče projekata, ali i prijateljskih veza između jedinica lokalnih samouprava – kazao je Darko Sobota, zamjenik koprivničko-križevačkog župana.

Što se tiče projekata, PORA je dosad provela 26 projekata vrijednosti osam milijuna eura, a u pripremi ih je još 15 ukupne vrijednosti devet milijuna kuna.