HSS protiv jednog računa za sve

Mađer i Mesarov (HSS) oštro po županu: Zdravstvene ustanove koje posluju s plusom uvodi u riznicu, da bi im uzeo novac za plaće i krpanje proračunskih rupa

Napomenuo je da nam se s jedne strane trpa smeće u središte županije i čini nas se bolesnijima, a s druge se strane se zdravstveni sustav čini manje sposobnim da bi nas liječio.

13:06h
0
Konferencija za medije HSS-a
Mladen Mađer i Branko Mesarov // Foto: Ivan Brkić

Gašenjem računa zdravstvenih ustanova i spajanjem u županijski, višak sredstava Domova zdravlja mogao bi se pretvoriti u plaće koje bi mogla iskoristiti županija. Znamo kakvo nam je zdravstvo, a sada bi moglo biti  još gore – upozorio je uvodno Mladen Mađer, šef županijskog HSS-a na press konferenciji kojoj je tema bila uvođenje županijskog zdravstva, odnosno Domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu u riznicu. Riječ je o odluci županije kojom će sve njihove ustanove imati jedan račun zbog povećane kontrole svih njihovih troškova koje pokriva županija.

Detaljnije o uvođenju riznice pročitajte OVDJE.

Pojedine županijske ustanove posluju s pozitivom, a istovremeno znamo kako posluje županija koja je u debelom minusu i bori se s isplatom plaća. Ovo je udar na ruralne sredine u kojima ionako nema dovoljno liječnika, posebno primarne zaštite – kazao je Mađer.

Branko Mesarov, HSS-ov načelnik općine Novo Virje te predsjednik kluba vjećnika u skupštini, napominje da je financiranje zdravstvenog sustava nestabilno i svaki pomak može ugroziti njegovo funkcioniranje i umanjiti mu kvalitetu.

Konferencija za medije HSS-a
Branko Mesarov // Foto: Ivan Brkić

Županijski Dom zdravlja, ZZJZ i Hitna mjesečno posluju s plusom između 15 i 20 milijuna kuna, a Dom zdravlja mjesečno ima 200 do 300 tisuća kuna viška. Važno je naglasiti da su ta sredstva ulagana u funkcioniranje toga sustava i njegovo unaprjeđenje i zato smo protiv toga da zdravstveni sustav ulazi u riznicu i da se njegova sredstva koriste za nezdravstvene djelatnosti, jer se umanjuje sposobnost sustava da nas sve skupa liječi – bio je oštar Mesarov.

Napomenuo je da nam se s jedne strane trpa smeće u središte županije i čini nas se bolesnijima, a s druge se strane se zdravstveni sustav čini manje sposobnim da bi nas liječio.

– Kao oporba to želimo spriječiti jer ni jedna županijska vlast u državi nije zdravstvene ustanove stavila u svoju riznicu, jer su shvatili da je sustav nestabilan sam po sebi – objašnjava Mesarov.

Osvrnuo se i na županijski proračun te se vratio u 2016. godinu.

– 2016 godine su od Doma zdravlja i ZZJZ-a uzeli dva milijuna kuna da bi prikrili minus pa su 2017. njihova sredstva uzeli za prikrivanje svojega manjka, a u trećem koraku imaju namjeru uzeti ta sredstva u korist za krpanje proračunskih rupa ili popravljanje neefikasnog upravljanja županijom – zaklučio je Mesarov.

Konferencija za medije HSS-a
Mladen Mađer // Foto: Ivan Brkić

Mađer je pak kazao kako je zanimljivo što bolnica, koja stvara manjak, neće ući u riznicu.

Višak će se potroštiti kroz par mjeseci jer sada županija jedva skupi novce za svojih 75 ljudi, a ovaj ih sustav ima 300, a onda će biti još veći problemi, pa kada doktorima počnu kasniti plaće, bit će ih još manje – kaže Mađer.

HSS-ovci kažu da je struktura županijskog proračuna 400 milijuna kuna, a kada se sve ustanove maknu, realni je proračun je 70, 80 milijuna kuna.

Problemi su za županiju počeli u vrijeme kad je dugodišnja pročelnica za financije Marija Švegović otišla u mirovinu. Sustav je tada počeo tonuti, rupe se krpati kreditima, te je sada županija dužna 35 milijuna kuna i sada je došao na red zdravstveni sustav, što će imati negativan efekt na sve nas – mišljenja je Mesarov.

Koren je zato za financije postavio svog čovjeka iz Križevaca, Darka Masneca, da može obilaziti Domove zdavlja i prijetiti ravnateljicama ustanova da moraju ući u riznicu – kazao je Mađer, dok je Mesarov dodao kako mu je HDZ-ov Stjepan Milinković, načelnik Gole, jednom prilikom rekao da ga iz županije zovu da postane ravnateljem Doma Zdravlja.

Mađer je, ne želeći se osvrtati na župana Darka Korena i dožupana Sobotu, pozvao Željka Pintara da bi kao predsjednik Županijske skupštine trebao štititi umirovljenike koji imaju najviše problema s nedostatkom liječnika.

čitam...