-0.4 C
Koprivnica
Subota, 9. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NAKLADNIŠTVO

Magdalenina knjižnica na kotačima prva je tiskana slikovnica u izdanju koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović
M

Kroz sretan završetak priča donosi pouku o važnosti čitanja i zašto treba čitati – jer knjige usrećuju!

Ne propustite

U nakladi Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica objavljena je Magdalenina knjižnica na kotačima, prva tiskana slikovnica u izdanju koprivničke knjižnice. Autorica slikovnice je Željka Horvat-Vukelja, jedna od najznačajnijih hrvatskih dječjih književnica, a ilustracije potpisuje đurđevačka umjetnica i ilustratorica Andreja Živko. Slikovnica je rezultat višegodišnje suradnje Željke Horvat-Vukelja i koprivničke Bibliobusne službe, a ono što slikovnicu čini posebnom jest činjenica da je direktno inspirirana radom koprivničkog bibliobusa i koprivničkih knjižničara.

Magdalenina knjižnica na kotačima polako je i spontano nastajala u vrijeme autoričinih gostovanja u dječjim vrtićima i školama u Koprivničko-križevačkoj županiji u organizaciji koprivničke bibliobusne službe.

Tijekom 2015., 2016. i 2017. godine Željka Horvat-Vukelja gostovala je u školama i vrtićima u osam naselja županije (Peteranec, Drnje, Kunovec, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski, Sigetec, Hlebine i Gola, na kojem su sudjelovala i djeca iz Ždale). Djeci se predstavila pričama u formi pričokaza koji opisuje kao pripovjedačko-scenski oblik, a izvodi uz pomoć jednostavnih, ali atraktivnih i maštovitih rekvizita. Tijekom susreta i putovanja autorica je upoznala način rada službe, prepoznala njenu važnost u unapređenju kulturnog života malih i udaljenih mjesta, posjetila bibliobusno vozilo i upoznala korisnike pokretne knjižnice. Uspostavila je kvalitetnu suradnju s koprivničkim knjižničarima, prepoznala važnost njihovog stručnog rada i njihov utjecaj na kulturni život zajednice. Svoje iskustvo pretočila je u toplu i edukativnu priču kroz koju najmlađi čitatelji, članovi njihovih obitelji, odgajatelji, učitelji imaju priliku naučiti čemu služi bibliobus i na koji način funkcionira knjižnica na kotačima.

Željka Horvat-Vukelja priča priču o mladoj knjižničarki koja nastoji privući stanovnike malog mjesta da se učlane u knjižnicu – u njenoj misiji pomoći će joj jedan pas, jedan stariji čovjek će se zahvaljujući knjižničarki prisjetiti svog djetinjstva i mladosti, a mještani koji su bili vječno zaposleni počet će čitati i posuđivati knjige. Kroz sretan završetak priča donosi pouku o važnosti čitanja i zašto treba čitati – jer knjige usrećuju!

Priča „Magdalenina knjžnica na kotačima“ dovršena je 2019. i iste je godine predstavljena u emisiji „Priča za laku noć“ Hrvatskoga radija. Budući da je inspirirana upravo radom koprivničkog bibliobusa, korisnicima njegovih usluga i radom djelatnika službe, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica smatrala je važnim učiniti je dugoročno dostupnom svojim korisnicima, ali i svim ljubiteljima kvalitetnih priča i ilustracija. Prepoznatljive, tople i vesele ilustracije Andreje Živko dale su život likovima, a slikovnica je objavljena u prosincu 2020. godine.

Objavljivanjem ove slikovnice kao i njenom promocijom, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica promiče čitanje iz užitka i svijest o tome da su djeca koja od najranije dobi čitaju iz užitka, uz roditelje i članove najuže obitelji koji ih u tome potiču te uz podršku knjižničara i odgojno-obrazovnih stručnjaka koji im omogućuju dostupnost građe i odabir kvalitetnih sadržaja, senzibilizirana su za potrebu i važnost cjeloživotnog učenja, lakše usvajaju nova znanja i vještine, razvijaju socijalnu osjetljivost i empatiju.

Distribucija slikovnice u hrvatske knjižnice i knjižare započinje u veljači 2021., a u proljeće 2021., na Međunarodni dan dječje knjige, ukoliko i način na koji to epidemiološke mjere budu dopustile, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ planira zajedno a autoricom Željkom Horvat-Vukelja i ilustratoricom Andrejom Živko u obliku književnih susreta i kreativnih radionica predstaviti slikovnicu svim Koprivničancima. Ujedno priprema promocije i na nacionalnoj razini, a bit će predstavljena i onima koji su inspirirali njen nastanak – korisnicima u malim mjestima i općinama koje obilazi koprivnički bibliobus.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ISTRAŽIVANJE

BMW-i na vrhu neslavne liste, čak četiri od pet njihovih vozila u Hrvatskoj sudjelovalo je u nesreći

Nedavno istraživanje koje je provela tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical otkrilo je najčešće oštećene automobile u Hrvatskoj,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti