Oglasili se iz Komunalca

Maja Hleb: Papac bi kao odvjetnik morao znati da se i u politici mora govoriti istina jer su klevete utužive

Mi u Komunalcu smo svjesni predizbornog vremena i tomu adekvatne retorike, ali ako gospodin Papac nastavi s iznošenjem neistinitih podataka o poslovanju i djelatnosti Komunalca, svakako ćemo protiv njega biti primorani poduzeti odgovarajuće pravne radnje.

11:33h
0
Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin
Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin

Povodom jučerašnjeg istupa HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Koprivnice Krešimira Papca, u kojemu je optužio Gradsku upravu, v.d. gradonačelnika Mišela Jakšića i Komunalac za niz nepravilnosti i obmanjivanja javnosti povezanih s prodajom plinskog biznisa i brenda KCstruja, službeno se oglasila predsjednica uprave Komunalca Maja Hleb.

Njeno priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Prvo, netočna tvrdnja je da je društvo PWC Savjetovanje d.o.o. Zagreb obavljalo procjenu vrijednosti Koprivnica plina. Temeljem javnog natječaja kojeg je Komunalac proveo sukladno Zakonu o javnoj nabavi, društvo PWC Savjetovanje d.o.o. Zagreb obavilo je isključivo konzultantske usluge u procesu prodaje udjela u Koprivnica plinu i segmentu opskrbe plinom u Komunalcu te nije imalo nikakve veze s procjenom vrijednosti Koprivnica plina. Dodajem i da je u postupku prodaje udjela Koprivnica plina tijekom due dilligencea tvrtka RWE angažirala revizorsku kuću CROWE HORWATH d.o.o. Zagreb koja je za njih obavljala financijski due dilligence (dubinsko snimanje) u postupku prodaje udjela u Koprivnica plinu i segmentu opskrbe plinom u Komunalcu.

Drugo, netočna je tvrdnja da je tvrtka PWC Savjetovanje d.o.o. Zagreb obavljala odabir najbolje ponude. Najbolju ponudu odabrao je Komunalac, a ponavljam, PWC je Komunalcu pružao isključivo konzultantske usluge u provođenju samog postupka i tijekom due dilligencea. Komunalac tijekom provođenja postupka prodaje udjela, a ni kasnije, nije imao saznanja o tome da je društvo PWC revizija kao jedan od svjetskih “Big four” revizora ujedno i revizor grupe RWE za sva društva članove RWE grupe na europskoj razini, a nije to ni bio dužan znati.

Treće, netočna je tvrdnja da je u prostorijama Komunalca otvoren štand na kojem korisnici mogu plaćati račune RWE-a. Istina je da je u prostorijama Komunalca otvoren info-štand RWE-a na kojem potencijalni kupci mogu dobiti sve potrebne informacije o paketu KCstruja te, ako to žele, mogu zaključiti ugovor o opskrbi električnom energijom s RWE-om. Info-štand je otvoren temeljem ugovora o poslovnoj suradnji kojeg su zaključili Komunalac i RWE sukladno poslovnoj praksi i zakonskim propisima. Napominjemo i to da ne isključujemo mogućnost da se u dogledno vrijeme plaćanje računa RWE-a obavlja na šalterima Komunalca.

Četvrto, netočna je tvrdnja da se iste pogodnosti korištenja usluge opskrbe električne energije društva RWE koje se predstavljaju i nude Koprivničancima mogu dobiti na području cijele Hrvatske. Usluge koje se nude u paketu KCstruja su posebne i pogodnije za Koprivničance i ovu regiju i najjeftinije su za one građane u Koprivnici i regiji koji sklope ugovor za ovaj paket usluga te se ovakav paket usluga ne nudi ni na jednom drugom području pod ovakvim uvjetima.

Peto, netočne su sve tvrdnje gospodina Papca u vezi kupnje objekta Pevec i to: Grad Koprivnica nije digao kredit za kupnju Pevca, kredit nije podignut prije javne dražbe te Grad Koprivnica nije uopće bio sudionik na javnoj dražbi na Općinskom sudu u Koprivnici. Na ročištu – usmenoj javnoj dražbi u Općinskom sudu u Koprivnici održanoj 11.04.2012. godine u ovršnom postupku u kojem je object Pevec ponuđen na prodaju bilo je više ponuditelja, između kojih i trgovačko društvo TRG d.o.o.. Ugovor o dugoročnom kreditu kojim je financirana kupnja objekta Pevec sklopilo je trgovačko društvo TRG d.o.o. nakon što je na sjednici održanoj dana 29.03.2012. godine Gradsko vijeće Grada Koprivnice za predmetni kredit donijelo Odluku o davanju suglasnosti trgovačkom društvu „Trg“ d.o.o. Koprivnica na zaduživanje, pri čemu je poštivana zakonska procedura i propisi. Odluka je objavljena u „Glasniku Grada Koprivnice“ broj 2/12. Otplata kamata za ovaj kredit u razdoblju od 2012. godine do danas nije financirana iz Proračuna Grada Koprivnice, a nije predviđeno ni da se otplata anuiteta za ovaj kredit ni u budućnosti financira iz gradskog Proračuna.

Šesto, netočna je tvrdnja da Komunalac nije naplatio potraživanja od velikih korisnika. Sukladno diobenoj bilanci koja je prilikom donošenja odluke o odvajanju s preuzimanjem razmatrana na sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice u prosincu 2016. godine, s Komunalca su na društvo Koprivnica opskrba d.o.o. istovremeno prenesena i potraživanja i obveze koje su postojale na datum provedenog postupka odvajanja s preuzimanjem. Prenesena potraživanja će naplatiti društvo Koprivnica opskrba, a isto tako će društvo Koprivnica opskrba platiti i sve prenesene obveze. Dakle, istovremeno s naplatom potraživanja, društvo Koprivnica opskrba dužno je podmiriti i sve prenesene obveze.

Sedmo, danas – 11.05.2017. godine je Trgovački sud u Varaždinu za Koprivnica plin d.o.o. i Koprivnica opskrbu d.o.o. objavio upis promjena jedinog člana društva s ograničenom odgovornošću u više članova, promjenu članova uprave i promjenu oblika akta o osnivanju trgovačkog društva, a sukladno zahtjevu za upis kojeg smo sudu podnijeli dana 26.04.2017. godine.

Mi u Komunalcu smo svjesni predizbornog vremena i tomu adekvatne retorike, ali ako gospodin Papac nastavi s iznošenjem neistinitih podataka o poslovanju i djelatnosti Komunalca, svakako ćemo protiv njega biti primorani poduzeti odgovarajuće pravne radnje kako bismo zaštitili interese i ugled Komunalca. Kao odvjetnik bi svakako morao znati kako se i u politici mora govoriti istina jer su klevete utužive – stoji u priopćenju Maje Hleb.

čitam...