Osjeća se prozvanom

Maja Hleb poručuje Devčiću da ne širi neistine o radu Sanacijskog vijeća, on odgovara kako se ne bavi bivšim upravama, nego samo svojom

Mene zanima samo moj sadašnji rad i rezultati bolnice. Ničiju upravu nisam izdvajao, a ako je ikoja bivša uprava bila neučinkovita, to je isključivo njoj na dušu, osvrnuo se Devčić i rekao kako je on pun razumijevanja za svakoga te nikada o nikome neće negativno govoriti.

08:00h
0
Maja Hleb osjeća se prozvanom od Mate Devčića // Foto: Matija Gudlin

Medijski istupi ravnatelja koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mate Devčića, potaknuli su Maju Hleb kao predsjednicu bivšeg Sanacijskog vijeća da se i sama oglasi.

Kao predstavnica svojedobne uprave koprivničke bolnice, M. Hleb osjetila se prozvanom te sadašnjeg ravnatelja upozorava na širenje neistinitih optužbi za neučinkovit rad Sanacijskog vijeća i upraviteljice Sandre Sinjeri, te je odlučila iznijeti nekoliko činjenica iz poslovanja bolnice u tom razdoblju.

– Skrećem pažnju na činjenicu da je provedbom mjera sanacije u razdoblju od sredine 2013. do sredine 2016. godine u koprivničkoj bolnici ostvaren pozitivan financijski učinak u iznosu većem od 8,4 milijuna kuna – tvrdi Maja Hleb.

Kaže kako je to rezultat provođenja mjera reorganizacije, racionalizacije poslovanja, smanjenja tekućih rashoda, povećanja prihoda i drugih razvojnih mjera koje su učinjene na korist pacijenata i ostalih korisnika zdravstvenih usluga koprivničke bolnice.

– Činjenica je i da je sanacijska uprava bolnice u svojem mandatu pokrenula, odradila te u cijelosti dovršila pripremu projekta izgradnje Pedijatrije, no, nažalost, taj je projekt sadašnja Vlada stopirala i skinula s popisa kapitalnih projekata čime koprivnička bolnica ostaje zakinuta za pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge najmlađim pacijentima bolnice – napomenula je predsjednica bivšeg Sanacijskog vijeća.

Vezano uz projekt dnevne bolnice i dnevne kirurgije u koprivničkoj bolnici, o kojem je u posljednjih nekoliko tjedna javnost višestruko informirana, M. Hleb napominje da je Sanacijsko vijeće još u kolovozu 2015. godine usvojilo ovaj projekt.

– Projekt u vrijednosti 31,7 milijuna kuna Sanacijsko je vijeće dostavilo Ministarstvu zdravlja te je koprivnička bolnica ušla među 18 bolnica u Hrvatskoj kojima je projekt dnevne bolnice odobren – upućuje nas M. Hleb.

Kaže kako je bivša sanacijska ravnateljica Sandra Sinjeri, obavljala poslove na pripremi projekta za ulaganje u dnevnu bolnicu, na rješavanju problema vezanih za građevinska i arhitektonska pitanja projekta te je ostvarila suradnju s Europskom mrežom objekata u zdravstvu.

Takozvanu neučinkovitost sanacijske uprave, M. Hleb objašnjava otkazivanjem ulaganja u dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije za mandata premijera Oreškovića. Time je koprivničkoj bolnici, kao i svim ostalim bolnicama u RH onemogućeno ulaganje u napredak zdravstva.

– Ubrzo nakon što je dostavljen novi Poziv na dostavu projektnih prijedloga, uslijedila je i odluka o ukidanju Sanacijskog vijeća i smjena sanacijske ravnateljice. Stoga, navedeni projekt iz tog razloga sanacijska uprava nije bila u mogućnosti dovršiti, a prijava projekta prenesena je na novog ravnatelja bolnice – pere ruke predsjedica Sanacijskog vijeća.

Tvrdi kako se iz toga može zaključiti da opetovane Devčićeve izjave o tome kako prethodno vodstvo koprivničke bolnice nije učinilo ništa po pitanju projekta dnevne bolnice, ne drže vodu.

– Naglašavam da je upravo bivša uprava bolnice pokrenula cijeli projekt te dobila potrebnu suglasnost mjerodavnog Ministarstva te da je, nažalost, promjenom vlasti poništen navedeni natječaj – kaže M. Hleb.

Smatra da nije u redu što se o radu bivše uprave bolnice iznose netočni navodi, a istovremeno se bivšoj ravnateljici Sandri Sinjeri pismeno zabranjuje istupati u medijima po pitanjima koja se tiču vremena kada je bila odgovorna osoba koprivničke bolnice.

– Razumljivo mi je da je gospođi Sinjeri zabranjeno istupanje o pitanjima koja se tiču sadašnjeg poslovanja bolnice, ali ona je u medijima jedino i isključivo obrazlagala poslovanje bolnice za vrijeme u kojem je bila sanacijska ravnateljica – riječi su M. Hleb.

Pozvala je trenutnog ravnatelja Matu Devčića da se u medijskim istupima rukovodi činjenicama jer je vjerojatno i sâm svjestan koliko ustroj i financiranje zdravstva u državi otežava poslovanje i, a time i uspješnost ravnatelja.

– Nadam se da će se gospodin Devčić u nadolazećem razdoblju fokusirati na struku, a ne na neistine o radu Sanacijskog vijeća i bivše ravnateljice. Ako ravnatelj osjeti potrebu, spremna sam pružiti stručnu pomoć i u svakom trenutku raspraviti o svim odlukama i projektima Sanacijskog vijeća – zaključuje M. Hleb.

Sadašnji ravnatelj bolnice Mato Devčić ostao je zatečen istupom Maje Hleb, jer kako kaže nikad nije kroz medije progovorio ništa protiv Sanacijskog vijeća.

– Sigurno nisam koristio medijske istupe, ne bavim se bivšim upravama i mene zanima samo moj sadašnji rad i rezultati bolnice. Ničiju upravu nisam izdvajao, a ako je ikoja bivša uprava bila neučinkovita, to je isključivo njoj na dušu. Nisam dirao u Vijeće, jer nikad nisam bio njegov član, niti je to moja ingerencija – osvrnuo se Devčić i rekao kako je on pun razumijevanja za svakoga te nikada o nikome neće negativno govoriti.

čitam...