35. najmoćnija žena HR biznisa

Maja Hleb: Važno je neprestano učiti od boljih i usavršavati se u struci

06:30h
0
Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin
Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin

Zamisli se čovjek nad nečim ovakvim. Kako reče Ernest Hemingway ‘Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe’ tako da je ovo priznanje usko vezano i uz osobe koje su ostavile traga u mom školovanju i poslovnom životu, istaknula je šefica Komunalca Maja Hleb.

Maja Hleb, predsjednica uprave koprivničkog Komunalca, 35. je na listi najmoćnijih predsjednica uprave hrvatskog biznisa koju u suradnji s Bisnedeom radi poslovni tjednik Lider.

Na tradicionalnoj konferenciji Žene u biznisu, održanoj u četvrtak u Zagrebu, predstavljeno je 300 najmoćnijih žena, a rang lista je sastavljena na temelju upravljačke moći odnosno gledao se ukupni prihod za proteklu godinu svih kompanija u kojima su žene u upravi ili nadzornom odboru.

Profesori

– Zamisli se čovjek nad nečim ovakvim. Kako reče Ernest Hemingway ‘Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe’ tako da je ovo priznanje usko vezano i uz osobe koje su ostavile traga u mom školovanju i poslovnom životu – istaknula je M. Hleb i prisjetila se svih svojih iznimnih profesora i profesorica koji su je zapravo i natjerali, kako kaže, da zavoli brojke.

Prije svega, to je bila profesorica Đurđa Fijačko koja je zaslužna što je zavoljela računovodstvo još u srednjoj školi, dok joj je profesorica Ružica Međurečan pokazala kako se igrati brojkama. Ovom prilikom prisjetila se i Danimira Gulina i Ferde Spajića, svojih profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji su je naučili da je računovodstvo znanost te da ono nije samo najobičnije bilježenje poslovnih promjena, dok je u predavanjima profesora Silvija Orsaga otkrila zanimljiv svijet korporativnih financija.

– Kolegica Jasna Golubić uči me i danas o poslovanju te upravljanju javnim objektima i infrastrukturi, a kolegica Marijana Habuš o specifičnostima i upravljanju komunalnim djelatnostima – dodala je M.Hleb i istaknula kako se ovo priznanje odnosi i na sve njene kolege u Komunalcu bez čijeg znanja, zalaganja i pomoći bi bilo nemoguće ostvariti ovakav rezultat, ali i na šefove u gradskoj upravi i Nadzornom odboru Komunalca koji su joj iznimna podrška u radu.

M. Hleb završila je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu i stekla zvanje diplomirane ekonomistice. Upisala je poslijediplomski studij Računovodstvo, revizija i financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iako je položila sve ispite i napisala gotovo cijeli magistarski rad, nije magistrirala jer zbog drugih obveza nije pronašla dovoljno vremena.

– No, možda ću to, sebe radi, učiniti kasnije, kao što je to u poznim godinama učinio Tibor Sekelj – dodala je.

Nedostatak vremena, zbog drugih obveza, poput onih obiteljskih, ključna su točka previranja zaposlenih žena koje svakodnevno u svom poslovnom okruženju moraju razbijati “staklene stropove”. Međutim, M. Hleb primjer je da žena može biti uspješna u poslu i imati obitelj.

Mala

– Mi smo jedna nekonvencionalna ‘opičena’ obitelj. Kao pojedinci smo jako različiti, a opet svi zajedno vrlo slični. Jako vodimo računa jedni o drugima i međusobno se podržavamo. Posebno smo složni kad nekom od nas zatreba pomoć. Tada svatko od nas sve ostavlja po strani i spremno pomaže onom članu obitelji koji nešto treba riješiti – objasnila je.

Dodala je kako je svaki njen posao utjecao na obitelj jer je svaki posao, neovisno o položaju, zahtjevan s obzirom na to da se čovjek mora angažirati i uložiti truda i vremena kako bi ga dobro obavljao.

– Većinu vremena sam u pomirivanju profesije i osobnog života bila uspješna, ali u nekoliko navrata, na žalost, i nešto manje uspješna – rekla je ona.

Što se tiče predrasuda i stereotipa u vezi uspješnosti žena u poslovnom svijetu tijekom svoje karijere nije imala značajnijih iskustava muške dominacije u poslu, ali se susrela s onima koji se odnose na dob.

– Relativno dugo sam u poslu bila ‘mala’, jer je u to vrijeme postojalo opće vjerovanje da mlada osoba ne može uspješno rukovoditi i upravljati te je vladalo određeno nepovjerenje koje se mjerilo dužinom radnog iskustva. Danas se je, na sreću, ovakvo razmišljanje promijenilo i veseli me činjenica da se mladim osobama omogućuje da prilično rano preuzimaju odgovorne poslove ili funkcije – istaknula je M. Hleb.

U vrijeme kada je počinjala raditi, kaže da su za uspjeh i napredovanje bile presudne godine te da mladi ljudi osamdesetih i devedesetih godina nisu mogli napredovati radi svoje mladosti.

Svoju karijeru započela je još kao apsolventica na fakultetu kada je čekala poziv za obranu diplomskog rada. U to vrijeme, profesor Valent Fištrović, zamjenik ravnatelja tadašnjeg Centra za odgoj i obrazovanje Fran Galović u Koprivnici, pozvao ju je da zamijeni profesoricu Jadranku Kičin koja je tada bila na porodiljnom dopustu. Jedno polugodište radila je na određeno vrijeme kao profesorica i predavala osam ekonomskih predmeta, a istovremeno je i diplomirala. Nekoliko mjeseci nakon toga zaposlila se kao pripravnica u bivšoj Općini Koprivnica, a izmjenama zakona o preustroju državnih tijela, raspoređena je na rad u Koprivničko-križevačku županiju gdje je radila sljedećih devet godina. Pročelnica Područnog ureda Porezne uprave postala je 2002. godine, a u Komunalcu se zaposlila 2006. godine.

Porez kao strast

– Većina poslova koje sam obavljala su bili lijepi i zanimljivi, svaki na svoj način. Posebne uspomene me vežu za Poreznu upravu. Obožavam brojke, među njima se osjećam sigurno, a porezi su moja strast. Rad u Poreznoj upravi davao mi je osjećaj da činim nešto važno, složeno, odgovorno, ispravno. Stereotip je da su porezi dosadni. Za mene su porezni problemi zagonetke koje treba riješiti i koje, ako se ispravno riješe, nekome mogu pomoći – objasnila je.

Danas radi u Komunalcu, a za posao kaže da je zahtjevan, odgovoran, izazovan i nadasve kreativan. Za njegovo uspješno obavljanje, smatra M. Hleb, potrebno je mnogo ulagati u znanje i poznavati propise, a od iznimne važnosti je suradnja sa zaposlenima, vlasnicima i osobama u vanjskom okruženju.

– Najviše me veseli kreiranje i rad na novim projektima, njihovo osmišljavanje i provođenje. Trenutni izazovi su pronalaženje načina kako unaprijediti kvalitetu usluga koje Komunalac pruža građanima i poslovnim subjektima uz istu cijenu, smanjenje troškova te zadržavanje pozicije i ostanak među vodećim firmama koje obavljaju djelatnosti kao što su naše – izjavila je šefica Komunalca.

Poučena vlastitim iskustvom, svim mladim osobama na početku karijere savjetuje da je najvažnija kontinuirana izobrazba u struci poput čitanja stručne literature, pohađanja stručnih i obrazovnih seminara, stjecanja novih certifikata u struci.

– Nadalje, važno je tijekom radnog vijeka neprestano učiti od boljih i naprednijih. Moj savjet je pronalaziti one koji su najbolji u pojedinom području, povezati se s njima, proučavati njihove modele te ih prilagođavati i primjenjivati na konkretnom vlastitom poslu – zaključila je M. Hleb i zahvalila svim vrijednim i dragim ljudima u Komunalcu s kojima svakodnevno radi, ali i svima onima s kojima je radila tijekom svoje bogate i uspješne karijere.

čitam...