Natjecanje iz engleskog jezika

Mali lumeni Nika i Sandro izborili plasman na Veliko finale u Italiji

10:30h
0
Sandro (u sredini) s natjecateljima // Foto: Hippo

Jezik smatram korisnim s obzirom na to da se govori skoro svugdje u svijetu, a najviše volim listening jer gledam filmove na engleskom bez prijevoda i slušam glazbu – ispričao nam je Sandro.

Po četvrti puta za redom Koprivničko-križevačka ima finaliste u Velikom finalu HIPPO natjecanja iz engleskog jezika.

Svoje mjesto među najboljima izborili su Nika Hrvoić, učenica Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca, kojoj je mentor Maja Mlinarić Horvat te Sandro Celovec, polaznik 7. razreda Škole stranih jezika NIKA Križevci, s mentorom Zoranom Lončarićem, koji je ujedno bio organizator ovoga natjecanja.

Nika i Sandro pokazali su zavidno znanje engleskog jezika u ovom zahtjevnom natjecanju na kojem su učenici bili testirani po strogim kriterijima polaganja međunarodno priznatih ispita, u vještinama čitanja s razumijevanjem te pisanja.

Sadndro engleski jezik uči osam godina.

Učenici koji su sudjelovali u polufinalu HIPPO natjecanja i njihovi mentori
Učenici koji su sudjelovali u polufinalu HIPPO natjecanja i njihovi mentori

– Jezik smatram korisnim s obzirom na to da se govori skoro svugdje u svijetu, a najviše volim listening jer gledam filmove na engleskom bez prijevoda i slušam glazbu – ispričao nam je on. Osim engleskog, uči i njemački jezik i jako se veseli odlasku u Italiju.
Da li učiš još koji strani jezik?

Nika engleski zna od malih nogu, a učio ju je brat, kojem također ‘leže jezici.’

– Engleski volim jer povezuje ljude cijeloga svijeta. Jedan ne zna hrvatski, drugi ne zna njemački, no oba znaju engleski pa će komunicirati na engleskom – rekla nam je Nika.
Ispričala je da kod engleskoga najviše voli jednostavnost i slobodu, a ujedno uzima i satove i njemačkog.- Presretna sam što sam prošla u finale. Stalno sam razmišljala kako su šanse male jer je konkurencija zaista jaka i kako neću proći. Sad vidim da ja to mogu – zaklučila je ona.

Nika se natjecala u HIPPO kategoriji 2, 6. razred, dok se Sandro natjecao u HIPPO kategoriji 3, 7.i 8. razred osnovne škole. Nakon Državnog polufinala, koje se početkom travnja održalo u Križevcima, izborili su svoje mjesto u Velikom finalu.

Nika Hrvoić i mentorica Maja Mlinarić Horvat
Nika Hrvoić i mentorica Maja Mlinarić Horvat

Ove godine na HIPPO natjecanju sudjelovalo je oko 14.000 djece osnovnih, srednjih i škola stranih jezika iz 11 zemalja: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bugarske, Italije, Ukrajine i Rumunjske.

U Hrvatskoj se u izlučnom krugu natjecalo oko 1.600 učenika iz 60-ak hrvatskih škola. U Državno polufinale ušlo je njih 200-tinjak, a u Veliko finale svega 13 učenika iz Hrvatske, među kojima su Nika i Sandro. Ukupno će se u finalu natjecati 78 učenika iz svoh zemalja.

Veliko finale održat će se od 14. do 16. svibnja 2016. godine.