Malo mlajši Miška Kovačićev

17:42h
0
Malo mlajši Miška Kovačićev

Poznati slikar naivac Mijo Kovačić, Miška, jedan od najvećih živućih, nikad nije napuštao svoju Gornju Šumu. Tu mu je i dom i atelje. Oni koji ga znaju, ili oni koji navrate, dobro su mu došli gosti. Za razliku od kuće, osobito dnevnog boravka, koji se ističe istančanim ukusom izbora slika najboljih hrvatskih slikara, ali i svojom veličinom u kojoj je na zid stalo i krzno bijelog medvjeda ulovljenog u Americi, njegov atelje je skučen i pretrpan svime što je slikaru potrebno. U tom gotovo intimnom kutku, Miška stvara desetljećima.

Ova je slika snimljena prigodom posjeta osamdesetih godina, kada su prikupljane darovane slike za jednu akciju Glasa Podravine i Muzeja grada, a uključio se i Vjesnik objavljivanjem tekstova i fotografija.

Miška je strpljivo fingirao rad za vrijeme ovog slikanja fotoaparatom, jer – bilo je i vremena kad su se slike gomilale u pokrajnoj sobi, mnogi su dolazili, razgledali i otišli, pa je i slikanje bilo usporeno. To nam je rekao sam Kovačić. Nisu za naivce uvijek cvale ruže, ali za velikane slikarstva, kao što je Mijo Kovačić nije se trebalo bojati. Vrijednosti ostaju i imaju svoju cijenu. Jedino je Miška na ovoj slici malo mlajši nego danas.

čitam...