Maloljetnicima 500 kuna kazne za pijanstvo

11:40h
0
Ilustracija // Foto: arhiva

090731-alkohol-mOve je godine u Koprivnici zabilježeno šest slučajeva pijančevanja na javnom mjestu, za što je prijavljeno 13 mladih i maloljetnih građana. Ti su prekršaji zabilježeni tijekom lipnja i srpnja, u noćnim satima vikenda na gradskoj tržnici te u gradskom parku na Zrinskom trgu i parku na Trgu slobode. Kad mladi skupe solidnu količinu promila, njihova zabava nerijetko preraste u viku, svađu i tučnjavu, koje policija karakterizira kao remećenje javnog reda i mira, a alkoholom povećan osjećaj hrabrosti ponekad rezultira i kaznenim djelima. Najčešće na poziv savjesnih građana, tada na scenu stupa policija.

– Mi imamo ovlasti dovođenja u prostorije policije i zadržavanja do otrježnjenja, a najduže 12 sati. Dakle, nakon 12-satnog zadržavanja, koje je najčešće, počinitelji su slobodni , rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Laljek. Nakon otrežnjenja policija sankcionira počinitelje obaveznim prekršajnim nalogom s kaznom do 500 kuna. Maloljetnike pak prijavljuju Centru za socijalnu skrb i zovu njihove roditelje koji različito reagiraju.

Na pitanje kako to da je u ovoj godini dosad evidentirano svega šest takvih prekršaja, iako građani znaju na kojim se punktovima okupljaju i opijaju mladi, Laljek je rekao da policija kontinuirano djeluje – obilazi te prostore, nadzire, upozorava i alkotestira zatečene, ali ne može procesuirati svaki zatečen slučaj pijanstva.

– Taj prekršaj odavanja pijanstvu na javnom mjestu je takozvani kolektivni prekršaj koji se sastoji od više radnji izvršenja pa je stoga potrebno u našem postupanju utvrditi ponavljanje tih radnji da bi se moglo zaključiti da se okrivljeni odao pijančevanju. Dakle mi evidentiramo niz puta, tek nakon nekoliko evidentiranja se poduzimaju konkretne prekršajne sankcije, kazao je Laljek..
Ne podmire li u roku osam dana 500 kuna, kolika je najčešća kazna za ovaj prekršaj, pokreće se mehanizam sankcioniranja poput primjerice zatvorske kazne, zaključio je policijski glasnogovornik Laljek.

tekst: radio Koprivnica