Druga strana priče

Mama iz Koprivnice o subvencijama: Imam dijete od godinu dana i nemam s njim kamo, tako da je dobro stariju djecu preusmjeriti u vrtiće

Zaista ne vidim nikakav problem u tome, dok bi se za manju djecu ujedno oslobodila mjesta u obrtima za čuvanje, zaključuje ona. 

13:20h
0
Ilustracija // ingimage.com
Ilustracija // ingimage.com

Potaknuta jučerašnjim istupom gospodina Suvalja i Flajsa te Ženske inicijative HNS-a odlučila sam podijeliti svoju priču.

– Doista Vas pitam je li pravednije pravo izbora, koje prema svemu navedenom i dalje postoji samo uz nadoplatu od 200 kn, u odnosu na plaćanje 1000 do 1500 kuna kod „neprijavljenih dadilja“ jer drugdje mjesta nema za dijete od godinu dana – počinje mama iz Koprivnice, koja je htjela biti anonimna, svoju priču.

Rodila sam 01.studenog 2017. te se za nekoliko dana vraćam na posao. Za djevojčicu sam krenula tražiti smještaj kod „dadilja“ kada je bila stara dva mjeseca. Svi obrti za čuvanje koje sam nazvala su navodili da imaju duge liste čekanja te da prvi slobodni termin imaju od 01.rujna 2019., kada djeca odu u školu.

– U jasličku skupinu Dječjeg vrtića Trantinčica nismo mogli biti upisani obzirom da se sa čuvanjem kreće od 01. rujna, a djevojčica je napunila godinu dana 01. studenog te smo trenutno na listi čekanja. Jedino što mi je preostalo tražiti „neprijavljene dadilje“ kojih začudno ima dosta na našem području, obzirom da roditelji s djecom u dobi od godinu dana do tri godine doista nemaju kamo. Također, ono što bi još navela da jedan od obrta za čuvanje (meni poznat) također ima mogućnost čuvanja djeteta ali „neprijavljeno“ za 1000 kn. I sada postavljam pitanje gore navedenima čemu dizanje prašine, ukoliko se želi omogućiti svima da mogu smjestiti dijete na čuvanje uz mogućnost subvencioniranja, jer bi se evidentno oslobodila mjesta u obrtima za čuvanje i za malene? Nadalje, je li pravednije da Vi imate pravo izbora i za taj svoj izbor plaćate 700 u odnosa na nas koji nemamo izbor pa moramo plaćati 1000-1500kn kod „neprijavljenih dadilja“ – napisala je mama.

Dodaje da ukoliko je dobro shvatila, a misli da jest, djeca bi se od treće godine usmjeravala prema odgojno obrazovnim ustanovama gdje su educirane odgojiteljice koje brinu za djecu prema dobnim skupinama i njihovim razvojnim mogućnostima.

– Zaista ne vidim nikakav problem u tome, dok bi se za manju djecu ujedno oslobila mjesta u obrtima za čuvanje – zaključuje ona.

Loading...