Manje kaznenih djela zlouporabe droge

13:21h
0
Foto: KCKŽŽ

Županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga sastalo se u srijedu u prostorijama Županije. Predstavnici institucija i ustanova izložili su programe, aktivnosti i napore koje ulažu u suzbijanje zlouporabe droga.

Uz razmatranje aktualne situacije na području prevencije i suzbijanja zlouporabe droga Alen Tarle iz Policijske uprave koprivničko-križevačke objasnio je kako je u prošloj godini smanjen broj kaznenih djela vezan uz ovo područje. To se pripisuje promjenama u zakonskoj regulativi, preventivnim akcijama, ali i povećanoj cijeni opijata. U tijeku je provođenje ankete Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje koja će uskoro pokazati realno stanje oko nepoželjnog ponašanja srednjoškolske populacije. Isto tako se u 23 osnovne škole provode preventivni programi vezani uz ovisnosti, te oni pokazuju sve veći interes djece i roditelja za informiranjem i edukacijama.

Uspješna prevencija u školama

Draženka Vadla iz Zavoda za javno zdravstvo istaknula je potrebu još većeg povezivanja svih institucija te izvijestila o dinamici projekta „Otvoreni kišobran“. Koordinatorica za školske programe prevencije ovisnosti za djecu i mlade u obrazovnom sustavu Županije Sandra Orošić Jukić pozvala je prisutne da i dalje međusobno koordiniraju akcije koje provode, te je najavila stručni skup za voditelje preventivnih programa koji se treba održati u travnju ove godine. Na kraju sastanka predsjednik Povjerenstva Ivan Pal potvrdio je kako preventivni programi koji se provode u osnovnim i srednjim školama te učeničkom domu pokazuju uspješnost.