Sukob oko parkirnih mjesta

Marija Mraz: Taksisti Cammea staju na mjestima za osobe s invaliditetom, prijete i drski su, Denis Vresk: To su laži konkurencije za koje nema dokaza

09:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Primijetila sam da taksi Cammeo stoji na mjestu za osobe s invaliditetom pa sam mu prišla i pitala ga je li on osoba s invaliditetom i zna li da stoji na takvom mjestu. Odgovorio mi je samo “Da, i? Šta onda?, rekla je Marija Mraz.

Nije rijetkost vidjeti kako se na parkiralištima netko svojim vozilom nepropisno “uvalio” na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom. Takva mjesta često su s razlogom ucrtana točno na određenim mjestima jer su ona obično najbliža željenom odredištu – pošti, banci, bolnici i slično – tako da se do njih može relativno lako. Osim kada ih netko tko to ne bi smio ne zauzme.


U redakciju nam se zbog takvog problema javila Marija Mraz, predsjednica Udruge za osobe s invaliditetom Bolje sutra. Prema njenim riječima, vozači Cammeo taksija u Koprivnici neprestano zauzimaju takva parkirna mjesta i onemogućuju parkiranje vozilima Udruge, ali i građanima kojima je to potrebno.

Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin
Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin

– Kada sam se u subotu vraćala iz kazališta, morala sam stati kod pošte. Primijetila sam da taksi Cammeo stoji na mjestu za osobe s invaliditetom pa sam mu prišla i pitala ga je li on osoba s invaliditetom i zna li da stoji na takvom mjestu. Odgovorio mi je samo “Da, i? Šta onda?” Takav odgovor me iznenadio pa smo raspravljali o tome. Na kraju je otišao vrlo ljut, uz cviljenje guma na asfaltu –  opisala je susret.

Naglasila je da to nije izolirani incident te da se vrlo često događa da vozači na svim frekventnim mjestima u gradu čekaju svoje putnike na parkiralištima za osobe s invaliditetom. Mnogi građani zovu Udrugu i žale im se na ponašanje taksista, a Udruga je i uputila službeni upit tvrtki Cammeo, no nisu dobili odgovor.

– Događa se i da vozači kombija s podiznom rampom koji prevozi osobe u kolicima ne mogu doći na parkiralište koprivničke bolnice zato što tamo stoji taksi koji se ne želi maknuti. Danas ujutro su zaista pretjerali, taksi je ušao u dvorište bolnice gdje je ulaz Hitnog prijema i stao na mjesto za kombi. Taksistovo objašnjenje je bilo da nije došao crveni kombi, a bijelome se ne želi maknuti. Oni zaista teroriziraju osobe s invaliditetom, neugodni su, prijete i drski su. Malo mi je falilo da ne zovem policiju – rekla nam je Marija Mraz.

Dvorište koprivničke bolnice u kojem je navodno nepropisno stajao taksi // Foto: Matija Gudlin
Dvorište koprivničke bolnice u kojem je navodno nepropisno stajao taksi // Foto: Matija Gudlin

Iz Cammea su nam na opisanu situaciju rekli da su svjesni što se događa, no da to sigurno nisu u pitanju njihovi taksisti.

– Naši taksisti sigurno ne staju na takvim mjestima zbog toga što nemamo ni vremena stajati. Tu se radi o pritiscima na nas od strane konkurencije u koje se ne bi trebalo uplitati osobe s invaliditetom. Ako mi pošalju fotografiju kao dokaz, ja ću to prihvatiti i kazniti vozača – rekao nam je Denis Vresk, regionalni upravitelj franšiznog poslovanja tvrtke Taxi Cammeo.

– Internom provjerom ustanovili smo da nijedno naše vozilo u Koprivnici nije bilo parkirano na mjestu označenom za invalide. Naime, u svojem poslovanju koristimo sofisticiranu GPRS tehnologiju koja nam u svakom trenutku omogućava točne i precizne informacije o položaju svakog našeg vozila. Osim toga, potražnja za našim uslugama u Koprivnici je tolika da naša vozila ni nemaju vremena biti parkirana. Isto tako, svi naši vozači prolaze temeljitu edukaciju o ponašanju u prometu te svatko tko krši ta pravila podliježe sankcijama – zaključio je Vresk.

čitam...