Galerija Mijo Kovačić

Marijan Špoljar imat će vrlo zanimljivo predavanje pod nazivom Zemlja, Podravina i Podravci

Na predavanju Zemlja, Podravina i Podravci pokušati će odgovoriti na pitanje o važnosti djelovanja te Grupe u nacionalnoj povijesti umjetnosti, ali posebno istaknuti i organsku povezanost Zemlje i Podravine.

09:07h
0
Marijan Špoljar // Foto: Matija Gudlin

Predavanje Marijana Špoljar Zemlja, Podravina i Podravci održat će se uz devedesetu godišnjicu osnivanja Grupe Zemlja 26. veljače u 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić.

Ovih dana navršiti će se 90 godina od formiranja umjetničke grupe Zemlja. Skupina mladih slikara, kipara i arhitekata oformila je 25. veljače u Zagrebu skupinu koja će narednih šest godina prirediti više zajedničkih izložbi u nas i u inozemstvu, šireći broj članova i suradnika te zagovarajući socijalnu usmjerenost umjetničkog izraza, oslon na vlastitu tradiciju i na duhovni milje sredina iz kojih su poticali.

Nekoliko mjeseci kasnije Grupa je formulirala i svoj manifest u kome već u uvodu piše: Treba živjeti životom svog doba, treba stvarati u duhu svog doba. Savremeni život prožet je socijalnim idejama i pitanja kolektiva su dominantna. Te teze nastojale su se ugraditi i u njihove umjetničke orijentacije i u njihove izložbene nastupe. Posebni je u tome doprinos promotora te Grupe, slikara Krste Hegedušića, a u općeduhovnom i političkom smislu velika je uloga i Miroslava Krleže.

Grupa Zemlja višestruko je povezana s Podravinom. Najprije, preko Hegedušića i sve onoga što je on predstavljao u organizacijskom, stvaralačkom i simboličkom smislu, preko Hlebinske škole, mape Podravskih motiva, teme njegovih slika, biografskih činjenica i drugo. Članovi Zemlje bili su i Željko Hegedušić, Vinko Grdan, Ivan Generalić, tu je i Križevčanin Detoni, pa gosti na njihovim izložbama Franjo Mraz i Petar Franjić.

Koprivnički povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar dobar je poznavatelj djelovanja grupe Zemlja, priredio je niz izložbi članova te Grupe i pisao o fenomenima socijalne umjetnosti i naive. Na predavanju Zemlja, Podravina i Podravci pokušati će odgovoriti na pitanje o važnosti djelovanja te Grupe u nacionalnoj povijesti umjetnosti, ali posebno istaknuti i organsku povezanost Zemlje i Podravine.