-0.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
izigrao dogovor

Mario (48) tri godine nije uzdržavao kćer Petru, prijavila ga je za dug od 94.000 kuna, sad mu prijeti zatvor
M

Petra studira u Zagrebu, a otac joj je na ime uzdržavanja morao uplaćivati 3000 kuna mjesečno. U tri godine to je učinio samo tri puta

Ne propustite

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred Općinskim sudom optužnicu protiv Marija (48) iz Peteranca, kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece. Točnije, okrivljenog se sumnjiči da nije uzdržavao kćer Petru, iako ju je po zakonu i nakon sklopljene nagodbe u lipnju 2019. godine morao.

Dogovoreno je tada da će joj za uzdržavanje plaćati 3000 kuna mjesečno, no u sljedeće tri godine, odnosno do svibnja ove godine, uplatio joj je svega tri rate. U srpnju 2019. uplatio je 3000 kuna, a u kolovozu i rujnu 2020. godine po 4000 kuna. Time je Petru u navedenom razdoblju uskratio za 94.000 kuna.

Petra, inače, studira u Zagrebu na Učiteljskom fakultetu, sama se financira obavljajući razne poslove preko Student servisa i kako je rekla, svaka kuna dobro joj dođe. S obzirom na to da joj otac nije ništa uplaćivao niti na bilo koji drugi način doprinosio njenom uzdržavanju, podnijela je protiv njega kaznenu prijavu.

Mario: Kada sam sa kćerkom sklopio dogovor, radio sam u Njemačkoj

Nakon toga provedeno je istraživanje, prikupljena potrebna dokumentacija, a u svojstvu svjedoka, odnosno okrivljenika, ispitani su i Petra i Mario. Petra je potvrdila tri uplate u tri godine i ništa više te nadodala da otac više uopće s njom ni ne kontaktira. Navela je da je redovni student te da ima i određenih zdravstvenih problema.

Okrivljeni Mario poručio je da se ne osjeća krivim, da je nezaposlen, bolestan i da je imao tešku godinu. Kazao je da je jedno vrijeme radio u Njemačkoj, gdje je imao kredite koje je morao riješiti, a i bio je na bolovanju te je u to vrijeme dobivao samo 2500 kuna.

– Kada sam s kćerkom sklopio sporazum radio sam u Njemačkoj, imao sam dobra primanja i zbog toga smo dogovorili da ću plaćati 3000 kuna. Svjestan sam svoje obveze te sam svoje dugovanje spreman podmiriti kada se zaposlim – rekao je tijekom ispitivanja.

Tužiteljstvo traži 10 mjeseci zatvora, ali uvjetno

S obzirom na sve okolnosti, zamjenica općinske državne odvjetnice Dijana Sabolić, kazala je kako je optužnica opravdana i na zakonu osnovana.

– Slijedom izloženog, a polazeći od iskaza ispitanog svjedoka te dijelom i obrane okrivljenika, kao i sve prikupljene dokumentacije, nesporno proizlazi da okrivljenik kao otac Petre nije doprinosio njenom uzdržavanju, a na način kako je to uređeno pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom. Okrivljenik je bio svjestan da neplaćanjem iznosa uzdržavanja za kćerku, koju je po zakonu dužan uzdržavati, kćerki uskraćuje njeno pravo na uzdržavanje. Budući da okrivljenik nije plaćao uzdržavanje u skladu s pravomoćnom presudom, zaključuje se kako nije niti želio plaćati uzdržavanje – smatra tužiteljstvo.

Od suda za okrivljenog Marija traže kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, ali uvjetno. Neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, s time da bi mu sud izrekao posebnu obvezu putem koje bi u godinu dana od pravomoćnosti presude Petri morao uplatiti sve zaostale rate, odnosno 94.000 kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rekorder

Za neke pravila kao da ne postoje, sa suludih 160 na sat proletio poznatom podravskom ravnicom

Policijski nadzor prometa tijekom proteklog vikenda pokazao je da vozači još uvijek piju i jure. - Utvrđena su 122 prometna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti