-2.6 C
Koprivnica
Utorak, 7. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ljubav nastala iz hobija

Mario i Dejan vlasnici su najmlađe vinarije ludbreškog vinogorja, a već imaju zlato s Decantera, hrpa medalja čeka ih na izložbi mladih vina, planiraju i gradnju kušaone
M

Da bismo bili prepoznati, moramo biti izvrsni u svemu što radimo. Dobili smo potvrdu da idemo u pravom smjeru. Kvaliteta našeg vina nije slučajna, nego je rezultat znanja, truda, stalnog degustiranja i pravodobnog reagiranja ako se uoči nepoželjna promjena boje, mirisa, okusa. Od nasada do podruma, sve je važno za odlično vino, kažu

Ne propustite

Ljubitelji dobre kapljice kažu da vino izaziva radost, vedrinu, dobro raspoloženje. Po tome možemo zaključiti da je u Ludbregu iz godine u godinu, na svako Vincekovo, sve vedrije i radosnije.

- Oglas -

Ipak, usred zime službeno otpočinje nova vinogradarska godina, a ovaj poseban datum vinogradari obilježavaju simboličnim orezivanjem trsova. Stoga su danas u velikom broju posjetili svoj i tuđi vinograd, takvi su običaji. Naravno, pritom su obišli podrum, prošetali trsjem te s prijateljima i mejašima okitili trsje suhim mesom, obrezali prve grančice s pupovima te zalili biljku starim vinom, kako nalaže stari običaj blagoslova vinograda.

A središnji događaj je tradicionalna i jedinstvena 30. međunarodna izložba mladih vina Vincekovo, po broju uzoraka mladih vina najveća izložba u Republici Hrvatskoj, koja će se 27. siječnja održati u prostoru ludbreškog hotela Crnković. Najstarija izložba mladih vina u državi okupit će mnoštvo vinogradara i vinara, ali i običnih znatiželjnika koji će htjeti kušati kvalitetnu kapljicu.

– Izložbe vina poticaj su vinogradarima i podrumarima da prošire svoja znanja, osobito vezana uz podrumarenje, kako bi iz godine u godinu imali što bolja vina. Ocjene i savjeti renomiranih stručnjaka prilikom izložbe, kao i brojna stručna predavanja koje je udruga organizirala za svoje članove kroz dugi niz godina, doprinijela su podizanju kvalitete vina ludbreškog vinogorja – rekao je Krešimir Horvat, predsjednik ludbreške Udruge vinogradara Trsek.

Vinarija deMar, Mario Funtek, Dejan Levanček
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Nakon oštre selekcije i velikoj konkurenciji mladih vina, po čemu je ova izložba prerasla okvire grada i postala međunarodna, razloga za zadovoljstvo imaju ludbreški vinari Dejan Levanček i Mario Funtek koji s odličnim rezultatom započinju godinu.

Vlasnici Vinarije deMar, na ocjenjivanje mladih vina poslali su pet uzoraka – graševinu, rajnski rizling, muškat ottonel, muškat žuti i chardonnay. I svi uzorci su ocijenjeni zlatnim odličjem. Nagrade ovim vinogradarima dodijelit će se u petak na međunarodnoj izložbi u Ludbregu.

– Da bismo bili prepoznati, moramo biti izvrsni u svemu što radimo. Dobili smo potvrdu da idemo u pravom smjeru. Kvaliteta našeg vina nije slučajna, nego je rezultat znanja, truda, stalnog degustiranja i pravodobnog reagiranja ako se uoči nepoželjna promjena boje, mirisa, okusa. Od nasada do podruma, sve je važno za odlično vino – kažu ludbreški vinari.

Vinarija deMar, čije je ime nastalo spajanjem imena njenih vlasnika Dejana i Marija, najmlađa je vinarija ludbreškog vinogorja, osnovana 2016. godine i primjer je boutique vinarije, odnosno male vinarije s limitiranim količinama vina. Kažu da je njihova ‘vinska priča’ nastala iz hobija.

Vinarija deMar, Mario Funtek, Dejan Levanček
Foto: Ivan Balija

– Imali smo manje obiteljske vinograde koje smo okrupnili i dokupili, a sada su na nekoliko lokacija na ludbreškim ‘bregima’. Zajedno imamo oko pet tisuća trsova, ali i kooperante s kojima radimo. Orijentirani smo ka vrhunskim vinima, a u limitiranim serijama proizvodimo rajnski rizling, graševinu, muškat žuti, muškat ottonel, pinot sivi, rose, chardonnay i cuvee. Prosjek je 20 tisuća litara vina od svih sorti – kažu.

U počecima su eksperimentirali s dvije sorte vina, a na ozbiljnije bavljenje vinarstvom potaknuli su ih, kažu, dobri rezultati na izložbama. Posebno su ponosni na rajnski rizling koji je na tri izložbe u Hrvatskoj bio šampion.

– Berba 2020. je bila prekretnica, tada smo osvojili tri šampionska odličja. Prvom šampionskom titulom okitio se u veljači na izložbi vina u Novigradu Podravskom, potom je u svibnju bio šampion redovite berbe na Međunarodnoj izložbi vina u Štrigovi i na kraju je u lipnju na 53. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Zelini osvojio nagradu Pero Kalazić za polusuho vino. Kad jednoj godini odnesete tri šampionske titule, to nije mala stvar. Poslije Zeline i Urbanovog prepoznali su nas sommelieri i restorani, zapaženi smo tada na hrvatskoj vinskoj sceni – ističu.

Iako se vinarstvom ozbiljnije bave tek sedam godina, Mario i Dejan znanjem, radom i emocijama doveli su do prepoznatljivosti vina koja redovito osvajaju najprestižnija priznanja pa su, tako, sudjelovali i na najvećoj svjetskoj izložbi vina u Londonu. Na prestižnom 19. Decanter World Wine Awards-u za graševinu, jedini iz Hrvatske, nagrađeni su zlatom.

Vinarija deMar, Mario Funtek, Dejan Levanček
Foto: Ivan Balija

– Nismo očekivali, štoviše, čak nas je iznenadilo. Ima vinarija koje se bave proizvodnjom 30 godina i još se nisu ‘okitile’ zlatom na Decanteru. Zlato za graševinu je najvrijednije postignuće naše vinarije dosad – rekao je Mario Funtek, vlasnik vinarije deMar.

A Decanter je donio prekretnicu…

– Iako u startu nismo tako zamišljali, glavna nam je graševina s kojom idemo u butelje. Rajnski rizling nam je druga sorta po jačini – kažu vinari čije butelje uzimaju restorani, kafići… Ove godine planiraju proizvesti oko 25 tisuća litara.

U deMaru se sprema i završetak gradnje nove vinarije u Komarnici Ludbreškoj s kojom imaju velike planove.

– U vinogradima nema dosta mjesta, a mi smo halu počeli graditi 2020. kad su količine ‘premašile’ kapacitete malog podruma. Ukupne je površine od oko 600 m2, prostor vinarije zauzima nešto manje od polovice. Završetak uređenja planiramo do ljeta, ovisi o gospodarskoj situaciji, jer sve financiramo vlastitim sredstvima pa ‘važemo’ – napomenuo je Mario.

Vinarija deMar, Mario Funtek, Dejan Levanček
Foto: Ivan Balija

Planiraju urediti i manju kušaonu vina u sklopu vinarije.

– Želimo proizvoditi kvalitetu, a ne kvantitetu, dakle visokokvalitetna vina. U vinskom svijetu je što mi proizvodimo vrlo malo, ali vrhunsko. Kontinentalni turizam se razvija pa nam je želja organizirati i razna događanja i promocije vina. Da nemamo ljubavi prema ovome poslu, ovakav uspjeh ne bismo postigli, jer još neku financijsku računicu ne vidimo. No vino želimo razviti do savršenstva – složni su oboje.

Međunarodna izložba mladih vina Vincekovo, uostalom, postala je nezaobilazna zimska manifestacija grada Ludbrega koja okuplja velik broj ljudi. Pa i sam izraz vino, prema sanskrtskom jeziku ‘vena’, znači prijateljski. Kažu da dobro vino izaziva radost, dobro raspoloženje. Da povezuje ljude, pa čak i zadrto posvađane političare. A vinogradari će reći: vino je nektar i lijek.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

trakavica

Novi šok! Hrvatski posvojitelji zaustavljeni na izlasku iz Zambije

Nakon što je prekinut sudski postupak i Hrvatima zarobljenima u Zambiji naloženo je da napuste zemlju u roku od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti