provodi se istraga

Mario Kralj, direktor posrnule IT kompanije Hangar 18, sumnjiči se da je prevarama i lažnom dokumentacijom banke oštetio za gotovo 65 milijuna kuna

Samo zbog ovih gospodarskih prevara prema bankama mogao bi dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do 10 godina.

12:01h
0
Prezentacija Hangar18 Gaming Arena
Mario Kralj, posrnuli kralj Hangara 18 // Foto: Mario Kos

Mario Kralj, 41-godišnji koprivnički poduzetnik i direktor nekadašnjeg IT diva Hangar 18, mogao bi završiti na višegodišnjem odsluživanju zatvorske kazne. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu prije dva tjedna donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv njega i to zbog osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i dva produljena kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Naime, postoji osnovana sumnja da je Kralj, kao direktor trgovačkog društva, lažnom dokumentacijom grubo izigrao banku i nezakonito si prisvojio na desetke milijuna kuna. Prvi slučaj odnosi se na dešavanja od ožujka do kolovoza 2019. godine u Varaždinu i Koprivnici.

– Sumnja se da je izradio lažnu poslovnu dokumentaciju prema kojoj je njegovo društvo imalo nenaplaćena potraživanja od drugog društva u iznosu većem od devet milijuna kuna, što uopće nije bilo istina, a potom je takvu dokumentaciju predočio ovlaštenim osobama u banci u kojoj je tražio odobrenje kredita društvu, s unaprijed stvorenom namjerom da novac ne vrati – piše u priopćenju ODO-a u Varaždinu.

Tako si je Kralj prevarom osigurao kredit u visini od 7,5 milijuna kuna, u korist svojeg društva, a na štetu banke.

Dodjela Zlatne kune
Za vođenje trgovačkog društva često je bio i nagrađivan // Foto: Ivan Brkić

Otprilike u isto vrijeme, točnije od prosinca 2018. godine pa do srpnja 2019. Kralj je bio u još jednoj akciji muljanja. Također kao direktor trgovačkog društva i također s namjerom da ošteti banku za višemilijunski iznos, koji nikada nije namjeravao vratiti. Ovaj put neistinito je predočio ovlaštenim osobama banke kako društvo ima zalihe robe u vrijednosti od najmanje 2,5 milijuna eura, a koje nisu opterećene založnim pravom.

– Osnovano se sumnja da je dostavio lažnu dokumentaciju i ustupio banci tobožnja potraživanja koje njegovo društvo ima prema društvima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Istina je da njegovo društvo nije imalo nikakvih potraživanja prema njima – stoji u priopćenju.

Prikazom lažne dokumentacije Kralj si je osigurao kredit od čak 7,5 milijuna eura, odnosno od 56 milijuna kuna. Taj novac je uzeo i zadržao u korist društva, a, također, na štetu banke.

Međutim, uskoro nakon toga upao je u probleme i bio je prisiljen staviti ključ u bravu jedne od najbrže rastućih kompanija, koja je prethodno dobila i nekoliko priznanja. Poslovnice su se malo po malo zatvarale, zaposlenici ostajali bez posla, a muljanja kojima se bavio svako malo izlaze na površinu.

Zbog svega toga budućnost mu nije blistava, a samo zbog ovih gospodarskih prevara prema bankama mogao bi dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do 10 godina. Međutim, tu nije kraj njegovim mukama, jer navodno je prema bankama i dobavljačima dužan oko 200 milijuna kuna.

Prezentacija Hangar18 Gaming Arena
Otvaranje nove poslovnice u Koprivnice
2019. godine // Foto: Mario Kos