najava sjednice

Mario Rajn: Ugodnije je završiti mandat kad se Križevci spominju u pozitivnom tonu, kao grad primjer, a ne kao 2017. kad smo bili grad s najviše blokiranih građana i nizom negativnih konotacija

20:00h
0
Foto: Grad Križevci

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn održali su danas već tradicionalnu konferenciju za medije na kojoj su predstavili većinu toga što će se naći na dnevnom redu nadolazeće sjednice Gradskog vijeća.


Tako je jedna od važnijih točaka donošenje IV. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Križevaca za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu za koju je predsjednik Gradskog vijeća objasnio da se radi samo o tehničkom usklađenju prihoda i rashoda, a ukupni proračun iznosi 132 milijuna kuna.

Nadalje, osvrnuo se i na planirana ulaganja u Gradski stadion i kreditno zaduženje.

– 40 godina nije se ulagalo u stadion, došlo je vrijeme da tu nepravdu ispravimo. 5,5 milijuna kuna grad će se zadužiti i uložiti dolje u projekt dogradnje društvenih prostorija za nogometni klub, rješavanje pitanja tribine, natkrivanje tribina, rješavanje pitanje parkirališta ispred Gradskog stadiona i postojećeg pomoćnog igrališta te izgradnja novog pomoćnog igrališta iza objekta Gradskog stadiona koji bi trebao rezultirati umjetnom travom koju se nadamo da ćemo uspjeti rezultirati s Hrvatskim nogometnim savezom – rekao je Rajn. Ujedno je dodao kako će se ovim projektom zaokružiti početna ulaganja u sklopu atletske staze u prvoj fazi i sada u drugoj fazi koja će rezultirati postavljanjem tartana.

Na dnevnom redu naći će se i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o stjecanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Križevaca kojom će se privremeno, do prodaje, omogućiti socijalno ugroženim građanima besplatni smještaj u nekretninama koje je grad naslijedio od pokojnika čiji su se nasljednici odrekli ili nisu imali nekretninu, a čije je raspolaganje otežano s obzirom da imaju teret.

Nadalje, na dnevnom redu će biti i Odluka o osnivanju prava građenja na području poslovne zone Gornji Čret. Naime, pristigao je novi zahtjev poduzetnika Nicole Lomontea iz Križevaca čija se tvrtka u Njemačkoj bavi veleprodajom električnih pogona i daljinskih sistema za rolete, tende, garažna vrata te “smart house“ sistemima. Poduzetnik planira izgraditi dvije zgrade i zaposliti šest do osam osoba. Svoje zadovoljstvo novim poduzetnikom u poslovnoj zoni Gornji Čret istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća.

Foto: Grad Križevci

– Ovo je treći veliki ugovor u ovoj godini, nastavno na ugovor s tvrtkom Cengiz i odluku koju smo usvojili na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a radi se o suradnji s križevačkom tvrtkom Robin. Poslovna zona se puni. Ponavljam, samo ove godine ovo je treći poduzetnik koji je iskazao interes za našu poslovnu zonu Gornji Čret – riječi su Katanovića.

Uz to, na dnevnom redu bit će i Odluka o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja i naplate parkirnih mjesta za automobile te upravljanja sustavom javnih bicikala na području Grada Križevaca kojom će od sljedeće godine Križevci imati sustav javnih bicikala.

Na konferenciji za medije gradonačelnik Mario Rajn govorio je o najvažnijim provedenim aktivnostima u 2020. godini istaknuvši kako je bila izazovna, pogotovo kod poduzetnika za vrijeme lockdowna kojima je grad pomogao, a sada će pomoći i ugostiteljima koji se nalaze u sličnoj situaciji posebnom odlukom oko komunalne naknade i svega onoga što je ranije izglasano za vrijeme pandemije.

U 2020. godini dovršen je projekt Energetske obnove Dječjeg vrtića Križevci kojeg sljedeće godine čeka i proširenje, a godina će ostati zapamćena i po prvim radovima na gradnji javne sportske dvorane kod Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci.

– Smatram da nas je samo nečija providnost ili sreća spasila u ova dva desetljeća da nismo imali nijedan incident na toj dnevnoj migraciji djece iz matične škole u sportsku dvoranu koja je udaljena 10 minuta pješke. To je i podizanje standarda za naše sportske kolektive. Mi svjedočimo da imamo porast i sportskih klubova i onih koji se bave unutarnjim sportskim aktivnostima i potreban nam je taj sportski kapacitet. U konačnici ono što komuniciramo i što nam je velika želja da već od školske godine 2021/2022. prelazak u rad u jednosmjensku nastavu za naše osnovne škole kojima smo osnivač, to je onaj nad cilj kojem itekako težimo – objasnio je gradonačelnik.

Foto: Grad Križevci

Dodao je kako je gradnja nadvožnjaka već jasno vidljiva, a u ovom trenutku počeli su radovi u koje je direktno uključen grad. Riječ je o trećoj fazi odnosno izgradnji spoja ispod nadvožnjaka u Ulici Ivana Gundulića čija je vrijednost preko 3 milijuna kuna. U 2020. godini uređen je park u Ulici Franje Tuđmana, pred završetkom je rekonstrukcija domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom, rekonstruirane su Zvonimirova, Sermageova, Renarićeva i Šenoina ulica, semaforizirano je raskrižje Supilova ulica i Ulica Branitelja Hrvatske te je riješena oborinska i fekalna odvodnja na Posrednjem putu.

– Posrednji put nam je nova građevinska zona za mlade obitelji. Došli smo u mandat i tu smo zatekli golu livadu, riješili smo komunalnu infrastrukturu i ono što nas čeka u sljedećem mandatu je rješavanje te prometnice da se modernizira i završi sa slojem asfalta kao što to priliči prometnici u centru grada. Napominjem, kad pričam o toj ulici pričam od hotela do Ulice Marcela Kiepacha, a to uključuje i postojeći dio Ulice Stjepana Radića – izjavio je.

Nadalje, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste modernizirana je dionica Ruševac – Sveti Petar Čvrstec, te obnovljene dionice završnim slojem asfalta dionica Ivanec Križevački te Kloštar Vojakovački – Velike Sesvete.

Gradonačelnik se osvrnuo i na novi EU projekt Cross-border wine routes 2 kojim će se stvoriti prepoznatljiva slika prekogranične regije Mađarska – Hrvatska kao vinska regija za daljnji razvoj i kojim će se urediti ljetna pozornica i gledalište na prostoru površine oko 1.270,00 m2 u dvorištu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Gradonačelnik je ujedno dodao kako će se na istom prostoru provoditi aktivnosti u sklopu projekta Future Hub Križevci na kojem je Grad Križevci partner.

– Future Hub Križevci koji se na istom tom području odvija rekonstrukcija i u narednim godinama će zasjati u punom smislu i infrastrukturno dakle građevina, ali prvenstveno u smislu ljudskog kapaciteta i potencijala koji taj projekt nosi za grad – rekao je.

Foto: Grad Križevci

Ove godine Križevci su svrstani u top pet gradova po izdvajanjima za obrazovanje, top deset gradova po stopi odvajanja otpada, a kulminacija svega toga je bila prije tri tjedna kada su Križevci proglašeni najboljim eko gradom.

– Veseli me što smo zajedničkom suradnjom gradskih vijećnika i javne administracije jasno artikuliramo politike koje zagovaramo, one su sve više prepoznate i među našim građanima budući da jasno pokazuju interes za ugradnjom fotonaponskih elektrana na obiteljske kuće i vjerujem i neke druge programe koji nam slijede u narednim godinama. Naravno da je daleko ugodnije završiti mandat kad se Križevci stalno spominju u pozitivnom tonu, u tonu da su grad primjer, a ne kao kad smo zatekli 2017. kad smo bili grad s najviše blokiranih građana i nizom negativnih konotacija – naglasio je gradonačelnik.

Na kraju konferencije za medije, predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik poželjeli su predstavnicima medija sve najbolje povodom nadolazećih blagdana te zahvalili na suradnji i korektnom izvještavanju.

čitam...